Masakr v Afghánistánu - při havárii vrtulníku zahynulo 31 vojáků USA

Kábul - Při pádu vrtulníku Severoatlantické aliance v centrálním Afghánistánu přišlo v noci na dnešek o život 31 příslušníků amerických zvláštních sil a sedm afghánských vojáků. K útoku v provincii Vardak se přihlásilo povstalecké hnutí Taliban, které podle různých zdrojů na stroj vypálilo raketu. „Při společné bojové operaci se zřítil vrtulník. O život přišlo 31 vojáků mezinárodních sil a 7 členů afghánského speciálního komanda,“ uvedl Zahír Azímí, mluvčí afghánského ministerstva obrany. NATO ani USA se zatím k okolnostem pádu vrtulníku nevyjádřily.

Podle agentur jde o největší počet mrtvých vojáků koaličních sil při jediném incidentu v Afghánistánu během téměř desetiletého ozbrojeného konfliktu. Dosud nejhorší podobný incident představovalo sestřelení vrtulníku rovněž typu Chinook v červnu 2005 v provincii Kunar, při němž zahynulo 17 amerických vojáků.

Mluvčí Talibanu uvedl, že povstalci zahájili palbu proti silám NATO a vrtulník sestřelili. Řekl dále, že předtím NATO zaútočilo na dům, v němž se shromáždili povstalci, z nichž osm bylo zabito. Talibanští ozbrojenci se sice nezřídka přihlašují k akcím, které jejich dílem nejsou, ale možnost, že vrtulník sestřelila povstalecká raketa, připustil kromě afghánských oficiálních činitelů i nejmenovaný vysoce postavený americký představitel.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Příčina pádu vrtulníku je však stále ještě předmětem šetření. NATO dnes pouze potvrdilo, že se vrtulník zřítil, počet obětí ale neuvedlo. Neupřesnilo ani jejich státní příslušnost. Potvrdilo nicméně, že v oblasti byla zaznamenána „nepřátelská aktivita“. Mluvčí vlády provincie Vardak uvedl, že k pádu vrtulníku došlo v době společné noční operace NATO a afghánských sil. Vrtulník Chinook má přepravní kapacitu 44 vojáků plus tříčlennou posádku, sdělil zdroj ze Severoatlantické aliance.

Vydáno pod