Warholův odkaz vybarvil slavící Košice

Košice – Východoslovenské město a s ním i celý kraj ožily netradiční oslavou jednoho z nejvýraznějších výtvarníků 20. století. Grafik a vůdčí osobnost výtvarného směru pop-art Andy Warhol, kterého proslavila nekonvenční hravost a barevné sety komerčních symbolů Ameriky, by se dnes dožil 83 let. Obyvatelé Košič tak památku osobnosti s východoslovenskými kořeny uctili přímo v ulicích – výtvarnými dílnami, projekcemi i gastronomií inspirovanou Warholovými díly.

V kraji, odkud pocházeli jeho rodiče, Warholovi prý dlouho nemohli přijít na jméno. Nyní ho naopak oslavují a navíc se snaží jeho odkaz přiblížit i mladší generaci. Na košickém náměstí tak vyrostly stánky, které příchozí seznamují s tvorbou legendárního grafika a tvůrčími postupy, které ho proslavily. Mladí lidé si mohli vyzkoušet práci se sítotiskem, ti starší zase ochutnat nápoje v sytých barvách Warholova pop-artu.

Stranou nezůstaly ani košické restaurace, které chtějí uskutečnit to, co všestranný umělec již nestihl. Wartholovo vidění světa nyní chtějí použít v přípravě originálních gurmánských pochoutek. „Při vytváření Andy Warhol menu jsme se inspirovali jeho oblíbenými ingrediencemi a barevnými kombinacemi,“ říká manažer hotelu Dalia Rastislav Amrich. Část výtěžku z prodeje těchto jídel navíc poslouží na nákup barev pro autistické děti, které komunikují se světem jen pomocí obrázků.

  • Z tvorby Andyho Warhola autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2773/277235.jpg
  • Warholovo muzeum v Medzilaborcích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2773/277236.jpg

Vyvrcholením oslav Warhola byla virtuální galerie promítaná po setmění přímo v centru Košic. „Když to dostanete do ulic a ukážete ty obrazy nějakým zajímavým způsobem přímo na pěší zóně, kde si lidé popíjejí v pohodě kávu a přitom se seznamují s uměním, tak myslím, že je to skvělý nápad,“ dodal sběratel umění Miroslav Mihal.

Velká oslava se chystá také v blízkých Medzilaborcích, kde před 20 lety vzniklo první muzeum Andyho Warhola na světě. „Muzeum přežilo, a navíc přežilo celkem úspěšně, navzdory tomu všemu, že nám nikdo nepřál,“ komentoval spoluzakladatel muzea Michal Bycko. Podobnou vzpomínkovou akci plánují Košičtí i v nejbližších letech. Vhodnou příležitost k tomu budou mít v roce 2013, kdy se Košice stanou hlavním evropským městem kultury.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)