Čína slaví den zamilovaných, obchodníci si mnou ruce

Peking – Hned dva svátky zamilovaných slaví v Číně – na Západě dobře známého svatého Valentýna a ještě jeden vlastní, který připadá právě na dnešek. Dva tisíce let stará tradice byla za vlády Mao Ce-tunga téměř zničena a teď v zemi zažívá úspěšný comeback.

Svátek milenců probíhá v Číně podobně jako u nás. Zamilovaní si dávají květiny a dárky a drahá nákupní střediska doufají ve větší zisky. Obchody nabízejí slevy pro zamilované. Kdo má dnes za výlohou srdíčko, nemusí se bát o výdělky. Loni obchodníci hlásili v tento svátek zisky vyšší o třicet až osmdesát procent.

Burger King propaguje rychlé romantické občerstvení pro dva. Prodejna automobilů značky Buick nabízí milencům vozy se slevou až padesát tisíc korun. „Slevou propagujeme naše služby a zboží. Zároveň tak chceme v tento sváteční den zlepšit našim zákazníkům náladu,“ říká prodejce Tuan Žan. A vyplácí se to. Dnes se mu podařilo prodat třikrát více aut než v běžné dny.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Zatímco někteří obchodníci ve svátek zlevňují, květináři naopak zdražují až o desítky procent. Čínského „Valentýna“ nyní slaví stále více lidí, které ani vyšší cena od nakupování květin neodradí. Majitel malého květinářství Čchen Chung-šeng zdražil své zboží o 40 procent. A zatímco v běžné dny prodá květiny v průměru za pět tisíc korun, jeho dnešní tržba je 130 tisíc.