Brutální zabíjení v Sýrii je „povinností vůči národu“

Damašek – Zhruba 70 osob zastřelily při dnešních útocích syrské jednotky podporované tanky ve třech syrských městech, oznámili místní aktivisté lidských práv. Armáda podnikla rozsáhlé útoky na město Hulá v provincii Homs a na Idlib na severozápadě a z děl ostřelovala několik čtvrtí východosyrského města Dajr az-Zaur. Brutální akce armády a policie v Damašku obhajoval prezident Bašár Asad, který postup proti povstalcům označil za „povinnost vůči národu“.

„Dělostřelecká palba se ozývala z několika čtvrtí Dajr az-Zauru,“ řekl Ramí Abdal Rahmán ze syrské organizace pro monitorování lidských práv. Podle něj je do ofenzivy v tomto městě nasazeno na 250 tanků a obrněných transportérů. Podle nepotvrzených zpráv na ulicích města zůstalo ležet 42 mrtvých těl, stovka lidí utrpěla zranění. Organizátoři protirežimních protestů potvrdili, že armáda pronikla do devíti čtvrtí města, v němž jsou slyšet „velmi silné exploze“.

Syrská armáda zaútočila v ranních hodinách i na město Hulá v centrální provincii Homs, kde podle různících se humanitárních zdrojů zahynulo 17 lidí. Do města proniklo 25 tanků a obrněných transportérů, z nichž vojáci ostřelují rezidenční čtvrti. Deset obětí je hlášeno z města Idlibu na severozápadě země, kde vojáci údajně zaútočili na pohřební průvod.

Syrský prezident Bašár Asad dnes v Damašku obhajoval postup armády a bezpečnostních složek proti civilistům, které označil za „ozbrojené rebely“. V rozhovoru s libanonským ministrem zahraničí Adnanem Mansúrem podle agentury SANA řekl, že „postup proti zločincům a odsouzencům loupícím na silnicích a terorizujícím obyvatelstvo ve městech je povinností vůči národu“.

Jeden z Asadových poradců zároveň podle agentury AP vzkázal do sousedního Turecka, že tamní vláda by se neměla vměšovat do syrských záležitostí. Varoval tureckého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua, že při jeho úterní návštěvě v Sýrii by se mu mohlo dostat mrazivého přijetí.

Krveprolití v Sýrii pokračuje (zdroj: ČT24)

Ankara: Sýrie by měla brát naše varování velmi vážně

Turecko, donedávna klíčový regionální spojenec Sýrie, v pátek označilo postup syrského režimu za nepřijatelný. „Sýrie by měla naše varování brát velmi vážně a měla by ukončit represe co nejdříve,“ řekl v Ankaře novinářům Davutoglu. Zvlášť upozornil, že použití těžkých zbraní a tanků ve městě Hamá je nezákonné.

Dnešní útoky syrských vojsk se odehrály jen několik hodin poté, co generální tajemník OSN Pan Ki-mun telefonicky hovořil se syrským prezidentem Bašárem Asadem a vyzval jej k zastavení vojenského potlačování protivládních protestů, které se šíří Sýrií.

K hlasům odsuzujícím represe Asadova režimu se dnes připojila i Liga arabských států (LAS). Šéf LAS Nabíl Arabí vyzval Sýrii k okamžitému ukončení násilností proti civilnímu obyvatelstvu. Podle diplomatů je to vůbec poprvé, co se vlivná panarabská organizace kriticky vyslovila k vývoji v Sýrii.

Vydáno pod