Policie obklíčila stoupence Tymošenkové. Soud zakázal demonstrace

Kyjev – Ukrajinský soud zakázal v noci na dnešek demonstrace v centru Kyjeva s platností ode dneška do konce srpna. Stoupence uvězněné bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové, kteří od pátku demonstrují v centru Kyjeva, ráno obklíčila policie v jejich improvizovaném stanovém táboře a železnými bariérami zahradila všechny přístupy k budově místního soudu. V něm má v pondělí pokračovat soud s Tymošenkovou a demonstranti chtějí být u toho, až ji z vězení přiveze policejní eskorta.

Stoupenci Tymošenkové většinou nemluví o protestu, ale o setkání s voliči. „Soud zakázal demonstrace v ulicích. Já a naši poslanci ale tento tábor využíváme jako kanceláře, kde se scházíme s lidmi,“ říká právník Viktor Ukolov. „Soud neuvěznil jen Tymošenkovou, ale naši svobodu a demokracii. Protesty jsou jediné, co nám zbylo,“ dodává ale jasně Světlana, další stoupenkyně Tymošenkové.

Zákaz demonstrací, který soud vydal prý na žádost radnice, se vztahuje na celé centrum Kyjeva, na hlavní třídu Chreščatyk, na okolí budovy soudu i na další prostory v bezprostřední blízkosti centra včetně okolí věznice, kde je Tymošenková z rozhodnutí soudu od pátku ve vazbě.

V táboře opozice v centru Kyjeva zatím hraje muzika a znějí výzvy na podporu expremiérky. Před budovou soudu se shromáždili také odpůrci Tymošenkové, kteří prohlašují, že chtějí rovněž vyjádřit svůj názor a že by jim opozice měla část ulice uvolnit.

Zneužití služebního postavení, nebo politická msta?

Ukrajinský soud v pátek nařídil umístit Tymošenkovou do vazby. Vyhověl tak žádosti žalobce kvůli systematickému narušování soudního líčení ze strany obžalované. Tymošenková je obviněna ze zneužití služebního postavení kvůli uzavření údajně nevýhodného obchodu na dovoz ruského zemního plynu.

Potvrdí-li soud obvinění, hrozí Tymošenkové až deset let vězení. Tymošenková všechna obvinění odmítá jako politicky motivovaná a tvrdí, že soud je politickou mstou jejího dlouholetého rivala, nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče.