Autobus s Čechy sjel na Islandu do jezera, pasažéři stihli uniknout

Reykjavík/Praha – Autobus s 11 českými turisty a stejným počtem cizinců sjel na Islandu do jezera Blautulón. Všech 22 cestujících se vlastními silami z potápějícího se autobusu zachránilo, když doplavali na břeh a přivolali pomoc. Kromě toho, že byli promrzlí a provlhlí, se jim nic vážného nestalo. Incident se stal v sobotu odpoledne deset kilometrů od silnice F208, informoval dnes server Iceland Review Online.

„Celý úsek projeli naprosto bez problémů, polovina účastníků i s druhým řidičem na konci brodu vystoupila a dohodli se, že průjezd zopakují a zdokumentují,“ řekl serveru iDnes ředitel CK Adventura Petr Novotný, který autobus vlastnil. „Při druhém průjezdu se ale nečekaně propadlo levé přední kolo do podkladu a tatrabus se stočil směrem do jezera. Chvilku plaval, ale vzápětí se začal rychle potápět,“ líčil nehodu Novotný.

Na místo dorazila jako první pátrací a záchranná jednotka z města Hella. Přivoláni byli i záchranáři z dalších míst. Cestující se na břehu rozptýlili a 11 z nich vyhledalo přístřešek v nedaleké boudě, napsal islandský server. Ostatní zůstali v blízkosti jezera. Bylo jim zima a byli provlhlí. Převezeni byli do městečka Vík í Mýrdal, kde je ošetřili dobrovolníci Červeného kříže. Cestující dostali teplé oblečení a mohli si zavolat příbuzným a přátelům ve vlasti. Všem 22 turistům pak bylo poskytnuto ubytování v místních hotelích.

Cestující a řidič prý mohou hovořit o štěstí, že se dokázali včas dostat na břeh, protože autobus se se všemi zavazadly potopil na dno jezera. Policie zatím příčiny nehody vyšetřuje a vyslýchá průvodce turistů a řidiče autobusu. Policie přivolala na pomoc tlumočníka. K jezeru byli rovněž přivoláni potápěči, aby se pokusili autobus z jezera vytáhnout na břeh. Jezero je údajně velmi hluboké. 

Vydáno pod