Žehlení prsou - antikoncepce po kamerunsku

Yaoundé – Každá čtvrtá dívka v Kamerunu musí podstupovat praktiku takzvaného žehlení prsou. Vyplývá to z americké zprávy o dodržování lidských práv v této africké zemi. Řada dívek pak trpí popáleninami a psychickými problémy, protože jejich prsa jsou zdeformovaná. V Kamerunu žije přes 200 etnických skupin a u všech je tato šokující praktika běžná.

Ve středoafrickém Kamerunu stále přežívá bolestivá praktika. Grace Techuová své dceři Teresii nahřátou tyčí ničila prsa, aby byla méně přitažlivá pro muže. Teresii bylo v té době devět let. Matka praktiku prováděla vždy před odchodem do školy po několik týdnů. „Jednou mně prsa úplně popálila,“ vypráví Teresie. Její matka sice incident popírá, dcera z toho ale má stále trauma.

Sinou Tchanaová jako gynekoložka viděla v Kamerunu hodně úplně zničených prsou. A zaznamenala i rakovinu, kterou žehlení způsobilo. „Jedna matka dokonce přišla s popáleninami, které jí způsobily kameny, jimiž zohavila prsa své dceři,“ tvrdí Tchanaová.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Charity se snaží matky přesvědčit, že proti vysokému počtu otěhotnění náctiletých je lepší bojovat antikoncepcí, a ne žehlením prsou, že řešením je sexuální osvěta, a ne ohavení těl. V odlehlých afrických vesnicích to ale nepůjde jen tak snadno. Rituál je tu často silnější než ty nejlepší úmysly a argumenty.