Běloruský exprezident dostává důchod dvanáct korun

Minsk – V běloruské vazební věznici čeká na obvinění další obránce lidských práv Aleš Bjaljatskij. Podle úřadů krátil daně a hrozí mu sedm let vězení. Jeho zatčení ale kritizuje Evropská unie. Diktátorský prezident Lukašenko má však odpůrce i doma, včetně svého předchůdce Stanislava Šuškeviče. Ten je nejspíš exprezidentem s nejnižší penzí na světě. Vyměřil mu ji sám Lukašenko.

Stanislav Šuškevič stál v čele Běloruska dva a půl roku a se svými protějšky Jelcinem a Kravčukem podepsal rozpad Sovětského svazu. V roce 1994 ale začala stále trvající éra Alexandra Lukašenka, který svého předchůdce vyhnal z politického výsluní. „V Bělorusku vládne primitivní člověk s nedostatkem politické i lidské kultury. Pro něj jsou typické lež a arogance,“ říká otevřeně Šuškevič.

Před patnácti lety mu prezident Lukašenko zvláštním dekretem vyměřil měsíční důchod 3 196 rublů. Původně odpovídající renta ale nebyla nikdy valorizována a hodnota běloruské měny za tu dobu výrazně poklesla. Dnes dostává Šuškevič v přepočtu pouhých dvanáct korun. „Chce, abych k němu přišel na kolenou a prosil o zvýšení důchodu, ale toho se nikdy nedočká. Lukašenka si jako člověka vůbec nevážím, není to můj prezident,“ pokračuje Šuškevič.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

V srpnu před dvaceti lety byla vyhlášena státní svrchovanost a nezávislost Běloruska. Starobylý znak pahonja a tradiční bílo-červeno-bílou vlajku však Lukašenko zakázal a vlajka i znak se vrátily k podobě z dob Sovětského svazu. Opozice je pronásledována a její předáci jsou za mřížemi. „V Bělorusku je nejhorší autoritářský totalitní režim, který je plně pod kontrolou Lukašenka,“ uvědomuje si Šuškevič.

Šestasedmdesátiletý univerzitní profesor a uznávaný odborník v oblasti radiospektroskopie se nestáhl do ústraní. Stanislav Šuškevič jezdí na přednášky po celém světě, je zván na univerzity, jen letos navštívil patnáct zemí Evropské unie. A stále patří k největším kritikům vlády diktátora Lukašenka.