Moše Kacav u soudu „možná lhal“

Jeruzalém - V Jeruzalémě pokračuje odvolací proces s bývalým izraelským prezidentem Mošem Kacavem. V březnu dostal exprezident sedm let vězení za sexuální delikty. Odvolací soud ale začal v neděli překvapivě, neboť exprezidentův obhájce prohlásil, že jeho klient „možná lhal“.

Mošev Kacav to za třicet let dotáhl od starosty obce až do funkce prezidenta. Tu ale čtrnáct dní před koncem mandátu musel opustit kvůli stíhání za sexuální delikty. Za znásilnění a sexuální obtěžování totiž dostal bývalý izraelský prezident Moše Kacav sedm let. Jeho oběťmi byly tři mladé ženy, kterým šéfoval na ministerstvu cestovního ruchu a později v prezidentské kanceláři.

Izraelský exprezident se podle očekávání odvolal s tím, že je obětí politického spiknutí a že ženy, které proti němu svědčí, jsou lhářky. Odvolací řízení ale v neděli začalo překvapivě, protože Kacavův obhájce před soudem řekl, že exprezident měl s jednou z poškozených žen pohlavní styk, ale dobrovolný. Pokud by soud toto prohlášení přijal, má Kacav šanci na mírnější trest za zneužití úředního postavení.

Úřady se případem začaly zabývat před pěti lety, kdy Kacav oznámil, že jedna z jeho zaměstnankyň se ho snaží vydírat. Žena policii předložila svou verzi událostí a další ženy se k ní přidaly s obviněním ze sexuálních útoků. Kacav v roce 2007 dva týdny před vypršením mandátu pod tlakem veřejnosti rezignoval.