V londýnských čtvrtích to dál vře

Londýn – Několik londýnských čtvrtí bylo dnes v noci dějištěm nových incidentů navazujících na nepokoje v přistěhovalecké čtvrti Tottenham. Ty vypukly poté, co byl ve čtvrtek za nevyjasněných okolností zastřelen policisty 29letý Mark Duggan. Skupiny mladých lidí útočily na policisty, rozbíjely výlohy a vydrancovaly několik obchodů. Devět policistů bylo zraněno, stovka lidí byla zadržena. Nejtěžší střety tentokrát zažil Enfield na severním okraji Londýna, ale násilí zasáhlo také Brixton na jihu a nákupní křižovatku v centru Oxford Circus, stejně jako Islington.

Exploze nočního násilí se rozšířila z Tottenhamu - na nejméně tři další londýnské čtvrti:  Enfield na severu, Walthamstow na východě a Brixton na jihu. Výtržníci se organizují prostřednictvím sociálních sítí. V Brixtonu se drancování v jednom velkém obchodě s elektromateriálem zúčastnily stovky lidí. Asi 50 mladíků řádilo také na náměstí Oxford Circus v samém centru města. Policie musila povolat posily. „Je to obtížná situace, jde o malá hnízda násilí, drancování a neklidu v několika čtvrtích,“ řekla Christine Jonesová z londýnské policie. Během noci přicházely zprávy o střetech z dalších částí města. Nejrozsáhlejší střety postihly Enfield. Tentokrát však dorazila policie včas a zabránila širšímu drancování a škodám, přestože řada výloh byla rozbita. Tři policisté musili být odvezeni do nemocnice, poté co do nich vrazilo jiné auto, když se snažili zatknout jednoho muže ve Waltham Forest.

Během nepokojů bylo zraněno devět policistů. V noci a dnes ráno bylo zatčeno na sto lidí. Násilí postihlo i Walthamstow a Waltham Forest na severovýchodě města. Policie tvrdí, že jde o „kriminální aktivitu přes kopírák“. „Lidé odpovědní za násilí a drancování budou čelit důsledkům. Mnoho lidí bylo zatčeno a budou zatčeni další,“ řekla dnes ministryně vnitra Theresa Mayová.

V sobotu byla roznětkou násilí demonstrace za objasnění smrti 29letého muže v přestřelce s policií, o den později šlo ale pouze o kriminalitu s jediným motivem - ničit a ukořistit spotřební zboží. „Násilí minulé noci nemá absolutně nic společného se smrtí pana Duggana. Byly to zbytečné, oportunistické krádeže a násilnosti. Naprosto nepřijatelné,“ prohlásil vicepremiér Nick Clegg. Řada ulic zůstává dál zavřených policejní páskou; deset autobusových linek změnilo trasu a metro v Brixtonu je zavřené. 

Nynější násilnosti vrhají stín na přípravu olympiády, která bude v Londýně za rok. Londýnský starosta Boris Johnson ale v BBC řekl, že doufá, že bez ohledu na ně bude olympiáda fantastická.