Soud dnes dvakrát odmítl zrušit vazbu Tymošenkové

Kyjev – V Kyjevě dnes pokračovalo další soudní stání s bývalou ukrajinskou premiérkou Julijí Tymošenkovou kvůli uzavření údajně nevýhodného obchodu na dovoz ruského zemního plynu. Hned v úvodu jednání obhajoba požadovala zrušení vazby uvalené na expremiérku, to ale soud hned dvakrát odmítl - i přes naléhání ombudsmanky Niny Karpačové, a dokonce i navzdory zárukám, které soudcům nabízel patriarcha ukrajinské pravoslavné církve Filaret. Demonstrace stoupenců opoziční vůdkyně mezitím pokračují, i když je soud o víkendu zakázal.

Soud zdůvodnil svůj odmítavý postoj opakovanými a hlasitými projevy odporu, jimiž Tymošenková doprovází téměř každý výrok žaloby či soudu. I dnes dopoledne při příchodu soudu odmítla povstat a soudce Rodiona Kirejeva označila za „loutku režimu“, kterou nezbývá než ignorovat.

Tymošenková byla umístěna do vazby 5. srpna se zdůvodněním, že trvale narušovala soudní jednání. Její obhájce dnes řekl, že k vazbě nejsou žádné zákonné důvody, a požadoval její okamžité zrušení. Vyzval soud, aby zrušil také dřívější soudní rozhodnutí, jímž se Tymošenkové zakazuje vzdálit se z Kyjeva. Na dotaz soudu, zda obžalovaná podporuje tuto žádost, Tymošenková odpověděla: „O nic se vás prosit nebudu, nikdy se před vámi nepostavím, budu bojovat, seč mi budou stačit síly.“ Vyjádřila také naději, že ji podpoří mezinárodní společenství. Její slova přijali přítomní v sále potleskem. Soudce Kirejev varoval, že by mohl obžalovanou z jednání vyloučit, pokud bude vyrušovat nebo bude klid v sále rušit někdo z přítomných.

Demonstrace stoupenců Julije Tymošenkové
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Chuzavkov

Zrušení vazby požadují také ukrajinské opoziční strany. Znepokojení ohledně rozhodnutí o vazbě vyjádřily i některé západní země. Ruské ministerstvo zahraničí zase doufá, že soud s Tymošenkovou bude spravedlivý, a zdůraznilo, že dohoda o dodávkách zemního plynu z Ruska na Ukrajinu byla v roce 2009 uzavřena v souladu se zákony Ukrajiny i Ruska.

Na centrální kyjevské třídě Chreščatyk vyjadřovalo i dnes podporu vůdkyni opozice několik tisíc lidí. V postranních ulicích byly připraveny k zásahu stovky policistů, kteří však nezakročili. Zabránili ale příjezdu několika dalších tisíc lidí ze západu země, který je tradiční baštou Tymošenkové.

Podporu Tymošenkové dnes vyjádřilo společenství krymských Tatarů, které vydalo zvláštní prohlášení označující proces za zpolitizovaný. K protestům se připojil i bývalý ministr hospodářství ve vládě Tymošenkové Bohdan Danylyšyn, který od ledna žije v Praze jako politický azylant. Zatčení Tymošenkové podle něj „zablokovalo společenský dialog na Ukrajině a signalizuje konec etapy demokratického rozvoje země“.