Pornofilm s údajnou Marilyn se neprodal

Buenos Aires – Sporná pravost erotického filmu s údajnou Marilyn Monroe zřejmě odradila potenciální kupce natolik, že se šestiminutové dílko na nedělní aukci nakonec neprodalo. Dražbu organizoval argentinský obchodník Mikel Barsa, který vyvolávací cenu stanovil v přepočtu na osm milionů korun. Krátký černobílý záznam představuje herečku, které v době jeho pořízení (1946 nebo 1947) bylo 21 let a vystupovala ještě pod jménem Norma Jeane Bakerová. Kromě toho je jméno slavné herečky skloňováno i v souvislosti s novým snímkem My Week with Marilyn (Můj týden s Marilyn), který bude mít premiéru v říjnu na filmovém festivalu v New Yorku.

Oznámení o dražbě erotického filmu s údajnou Marilyn Monroe vyvolalo odpor amerických strážců odkazu slavné herečky. Pravost snímku zpochybnili, respektive tvrdili, že na filmu je někdo jiný. Podle americké mluvčí společnosti na ochranu hereččina odkazu Nancy Carlsonové porušuje Barsa hereččina práva na ochranu jejího obrazu a dopouští se podvodu.

Podle Barsy se Monroeová nechala při pohlavním styku nafilmovat v roce 1947 – několik měsíců předtím, než uzavřela smlouvu s filmovým studiem Century Fox. Filmový pásek ale není Barsovým majetkem, skutečný vlastník není znám. Obchodník prohlásil, že neúspěch dražby se dal po vystoupení Carlsonové očekávat. Autenticitu snímku potvrdil i Americký filmový institut. Ten se ale brání, že podobné dobrozdání nikdy písemně nedal. Šestiminutový černobílý film se poprvé na veřejnosti objevil až v roce 1997.

V USA se v říjnu představí nový film o Marilyn Monroe

Na říjnovém filmovém festivalu v New Yorku bude mít premiéru nový film o Marilyn Monroe. Snímek My Week with Marilyn (Můj týden s Marilyn) natočil režisér Simon Curtis a v hlavní roli se představí oscarová herečka Michelle Williamsová. Příběh je založen na skutečných událostech v týdnu spolupráce mezi britským spisovatelem Colinem Clarkem a hollywoodskou krasavicí. Clark byl pověřen, aby herečku uvedl do britského života při natáčení filmu Princ a tanečnice v roce 1956 ve Velké Británii.

Michelle Williamsová jako Marilyn Monroeová
Zdroj: ČT24/The Weinstein Company

Film se natáčel v době, kdy byla herečka na líbánkách s manželem, dramatikem Arthurem Millerem. Clark jí dělal společníka poté, co Miller odjel z Anglie. Film My Week with Marilyn je založen na Clarkových deníkových zápiscích, které byly částečně zveřejněny ve dvou publikacích z roku 1995 a 2000. Světová festivalová premiéra se uskuteční 9. října.