V Londýně znovu řádí výtržníci

Londýn - V Londýně dnes večer znovu propukly nepokoje. Dav ve čtvrti Hackney na severovýchodě města házel na bezpečnostní jednotky kamení, odpadkové koše a nákupní vozíky. K výtržnostem došlo i v oblastech Clapham, Croydon, Peckham a Lewisham na jihu města. Hlášena jsou také vloupání do obchodů, kde se výtržníci očividně chtějí proti policistům vyzbrojit. V Peckhamu byl zapálen autobus a hořelo v jednom domě. Bylo zatčeno přes 210 lidí a 25 z nich bylo obviněno. Přes 35 policistů utrpělo při zásazích zranění. Kvůli vlně násilí, která začala o víkendu v chudé čtvrti Tottenhamu na severu metropole, se s představiteli policie sešla ministryně vnitra Theresa Mayová. Premiér David Cameron se chystá přerušit dovolenou a vrátit zpět do metropole.

Dnešní násilí propuklo v Hackney údajně poté, co policie zastavila a prohledala muže, u kterého ale nic podezřelého nenašla. V krizové oblasti je asi 200 policejních těžkooděnců a policie sem vysílá další posily. Násilníci vyzbrojení dřevěnými a kovovými tyčemi útočí i na policejní vozy. Nad oblast nepokojů byly vyslány policejní helikoptéry. Výtržníci, většinou mladíci, také rozbili výlohy několika obchodů a některé vyrabovali. Zapálili několik aut a kontejnerů na odpadky a pokračovali v náhodném ničení automobilů.

Násilí se dnes poprvé přeneslo do čtvrtí Peckham a Lewisham na jihu města, kde jsou místní sídliště známá vysokou nezaměstnaností a kriminalitou. Podle londýnského dopravního podniku je centrum Peckhamu neprůjezdné, protože zde hoří autobus. Několik automobilů bylo zapáleno v Lewishamu. V Peckhamu násilí eskalovalo požárem, který zachvátil obchod a dům nad ním a k němuž přijeli hasiči až po nejméně 20 minutách a poté, co se policistům podařilo vyhnat z ulice násilníky.

V Hackney propuklo násilí již odpoledne poté, co policie údajně prohledala muže, u kterého ale nic podezřelého nenašla. V krizové oblasti je asi 200 policejních těžkooděnců a policie tam vyslala další posily. Násilníci vyzbrojení tyčemi útočili i na policejní vozy.

Následky nepokojů v Londýně
Zdroj: Max Nash/AP Photo

Dnes večer se také objevily první zprávy o nepokojích mimo Londýn. Podle svědků skupiny mladíků rozbíjely výlohy v nákupním středisku Bullring v Birminghamu na severu Anglie a dostaly se do střetu s policií.

Násilnosti v Londýně vypukly v sobotu v noci. Předcházel jim původně poklidný protest kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana, který přišel o život při akci policejního týmu bojujícího proti černošským gangům.

Vydáno pod