Američanka vzdala plavbu z Kuby do USA po 29 hodinách

Miami (USA) - Americká vytrvalostní plavkyně Diana Nyadová musela předčasně ukončit svůj pokus o přeplavání Floridského průlivu. Pokus zahájila v neděli před osmou hodinou večerní místního času v Havaně a ukončila jej po zhruba 29 hodinách. Pokud by se téměř 62leté Nyadové podařilo 166 kilometrů dlouhou vzdálenost překonat, stala by se prvním člověkem, který to bez ochranné klece proti žralokům dokázal. Cílem trasy byly floridské ostrovy Keys.

Plavbu, která měla trvat asi 60 hodin, Nyadová ukončila sama po posouzení povětrnostních i mořských podmínek, které při skoku do moře v Havaně byly takřka ideální. Na palubu jednoho z doprovodných plavidel se nechala vytáhnout dnes před sedmou ranní SELČ (zhruba hodinu po půlnoci místního času).

Diana Nyadová hovoří s novináři krátce před začátkem své plavby
Zdroj: Franklin Reyes/AP Photo

V pondělí posádka jedné z doprovodných lodí, které vytrvalkyni poskytovaly logistické zázemí, informovala, že po osmnácti hodinách plavání Nyadová cítila bolest v rameni a měla „lehký záchvat astmatu“. Jinak se ale pohybovala stále plnou silou. Navzdory nedokončené plavbě Nyadová nebyla zklamaná. „Nejsem smutná. Byla to naprosto správná výzva,“ citovala plavkyni televize CNN.

Nyadová se poprvé pokusila o přeplavání průlivu v roce 1978 ve svých 28 letech. Tehdy plavala v ochranné kleci, ale po 42 hodinách jí tehdy v dokončení zabránily mohutné vlny a silný vítr. Následujícího roku stanovila světový rekord v plavání na otevřeném moři bez klece, když přeplavala 165 kilometrů mezi Bahamami a Floridou.

Diana Nyadová při svém pokusu o přeplavání Floridského průlivu
Zdroj: Franklin Reyes/AP Photo

Floridský průliv nakonec úspěšně přeplavala v květnu 1997 Australanka Susan Maroneyová, jíž bylo v té době 22 let. Plavala však v ochranné kleci.