Zapomeňte na auta, v Americe se jezdí golfovým vozíkem

Peachtree City – V severoamerickém městečku Peachtree City ve statě Georgia už téměř nejezdí auta se spalovacími motory. Zhruba každý třetí ze zdejších čtyřiatřiceti tisíc obyvatel si totiž pořídil namísto klasického dopravního prostředku golfový vozík. Kromě toho, že svým provozem nezatěžují životní prostředí, svezení v nich je téměř zadarmo.

Lidé je milují. Ať už jedou pro nákup do obchodu, nebo potřebují vyzvednout ze školy, nasednou do malého vozítka na elektrický pohon. „Auto už tolik nepoužíváme, golfový vozík je velmi praktický. Používám ho, když jedu do banky nebo třeba do restaurace,“ tvrdí jedna z místních Grace Parkerová. Ve městě to tak vypadá jako na hromadném golfovém turnaji.

Ceny benzinu nikoho nezajímají 

Ani radnice Peachtree City nezůstala pozadu. Pro místní golfové nadšence nechala vybudovat 150 kilometrů hladkých asfaltových cest, mostů a podjezdů, po kterých pohodlně dojedou, kam se jim zachce. Nikdo z majitelů více než deseti tisíc vozítek tak nemusí řešit, jak moc jdou ceny benzinu nahoru.

Výrobce golfových vozíků tvrdí, že jeden kilometr jízdy vyjde v přepočtu na 30 haléřů. Tolik stojí elektřina spotřebovaná při dobíjení baterek. „Ujela jsem s tím už skoro 5 000 kilometrů a nemusela koupit jedinou kapku benzinu,“ pochlubila se například Melinda Moorová. Obyvatele Peachtree City však k hromadnému nákupu vozíků nepřiměl pouze levný způsob dopravy. Jak někteří říkají, golfový provoz se stal společenskou konvencí.

Matt Stinchcombo, obyvatel Peachtree City:

„Když jsme se před dvěma lety přistěhovali a jeli poprvé do města autem, lidé se na nás dívali divně. Samozřejmě, kdybychom žili někde jinde a jezdili po ulicích golfovým vozíkem, asi bychom byli za blázny. Tady si ale všichni myslí, že jste divní, když jedete do města normálním autem.“ 

Ten nejlevnější golfový vozík se tady dá pořídit už za 33 500 korun. Luxusní verze jsou i šestimístné, takže se do nich pohodlně vejde celá rodina. Závodit s nimi se ale moc nedá. S nejvýkonnějším motorem můžete uhánět maximálně 40 kilometrovou rychlostí. I když v Peachtree City čtyřicítkou skoro nikdo nejezdí, pořád je tento způsob dopravy nejrychlejší.

Jak vyzrát na rostoucí ceny benzínu a nafty (zdroj: ČT24)