Cameron: Výtržníci pocítí plnou sílu zákona

Londýn – Dnes večer v londýnských ulicích zajišťuje pořádek 16 000 policistů, tedy trojnásobek oproti noci na dnešek. Britský premiér David Cameron to oznámil po třech dnech stále intenzivnějších nepokojů v Londýně a v dalších britských městech a po dnešním zasedání vládního krizového štábu. Zdůraznil, že kabinet udělá vše pro obnovení pořádku. Ve čtvrtek bude na jeden den mimořádně svolán parlament. Výtržnosti mají první oběť – v nemocnici zemřel 26letý muž na následky střelného zranění. Nezávislá komise mezitím zjistila, že Mark Duggan, jehož smrt nejhorší nepokoje v Británii od 80. let vyvolala, při střetu s policií nevystřelil z pistole. Policisté původně tvrdili opak. Zatímco v Londýně je dnes večer zatím klid, první střety jsou opět hlášeny z Manchesteru, Birminghamu a okolních měst na severu Anglie.

Cameron informoval, že příslušníkům londýnské policie budou zrušeny všechny dovolené a volna. Navíc z celé země do metropole přijedou policejní posily. Dnes ráno se dokonce spekulovalo, že by mohl být vyhlášen zákaz vycházení a v ulicích by mohla být nasazena armáda. K tomu ale zatím nedojde. Premiér však oznámil, že ve čtvrtek svolá parlament a bude ho informovat o situaci.

„Lidé by neměli pochybovat o tom, že uděláme vše pro to, aby se do britských ulic vrátil pořádek,“ řekl premiér po zasedání krizového štábu. Použita by mohla být vodní děla a podle deníku The Guardian i gumové projektily.

V ulicích rabují mladí lidé

Po nejhorších násilnostech v Londýně za více než 20 let Cameron vzkázal výtržníkům, že pocítí „plnou sílu zákona“. „Jestliže jste dostatečně staří na to, abyste páchali takové zločiny, jste dost staří na to, abyste čelili trestu,“ řekl v souvislosti s tím, že většinu násilností mají na svědomí gangy mladistvých. „Neničíte jen životy ostatních a své komunity, ale můžete zničit i život sami sobě,“ prohlásil Cameron, který se kvůli násilí předčasně vrátil z dovolené.

Nasazení vojáků politici zatím odmítají; policejní špičky po vlně kritiky ujišťují, že největším násilnostem za posledních víc než dvacet let dnešní noc učiní přítrž. 

Mnozí výtržníci jsou ještě děti, podle ministryně vnitra Theresy Mayové byl zadržen i jedenáctiletý chlapec. Pro mnoho násilníků bylo drancování zábavou. Televize přinesla záběry z ulice v Claphamu, kde teenageři nerušeně a se smíchem rabovali jednotlivé obchody.

Podle komise Duggan na policii nestřílel

Devětadvacetiletý Mark Duggan, jehož smrt rozsáhlé nepokoje vyvolala, při střetu s policií minulý čtvrtek nevystřelil. Podle závěrů nezávislé komise byla na místě činu také nalezena zbraň, která nepatřila policii. Komise došla k závěru, že policisté vystřelili dvakrát.

Policisté ze skupiny bojující proti černošským gangům kontrolovali Duggana v Tottenhamu ve čtvrtek navečer v taxíku, který ho vezl. Podle britských médií jeden z policistů vystřelil, protože se cítil v ohrožení života. Pro Duggana byla osudná střela, která ho zasáhla do hrudníku. Jedna ze střel také skončila ve vysílačce jednoho z policistů. Na místě činu byla také nalezena další zbraň. Komise ještě musí vyslechnout řidiče taxíku.

Škody jdou do desítek milionů liber

Dosavadní tři noci nepokojů v Londýně a dalších britských městech si vyžádaly materiální škody ve výši desítek milionů liber. Oznámilo to dnes sdružení britských pojišťoven (ABI) s tím, že jde prozatím jen o hrubý odhad, který se ještě může změnit. Sdružení maloobchodníků upozornilo, že pro některé menší obchody budou ztráty natolik kritické, že je přinutí zastavit činnost.

O úklid nepořádku se mnohdy starají sami obyvatelé britské metropole, kteří se organizují podobně jako výtržníci přes internet. Ke svolávání úklidových akcí využívají komunikační sítě Twitter a Facebook. Založili si ale i webovou stránku riotcleanup, která slouží jako informační rozcestník.

Scotland Yard dnes večer oznámil, že za tři dny nepokojů bylo v Londýně zraněno 111 policistů a pět policejních psů.

Vztek mladých lidí zčásti pramení z hospodářských problémů. Růst HDP se blíží nule, zato inflace je vysoká a bolestně se dotýká zejména chudých. Ani polovina mladých lidí nevěří, že by v příštích pěti letech mohli dostat stálou práci. V Tottenhamu, kde bouře začaly, připadá na jedno volné místo 54 nezaměstnaných.