Rumsfeldovi hrozí žaloba kvůli mučení Američanů

Washington - Odvolací soud v USA rozhodl, že dva američtí občané, kteří tvrdí, že byli v Iráku mučeni americkými vojáky, mohou žalovat někdejšího ministra obrany Spojených států Donalda Rumsfelda. Exministrovi je připisována osobní odpovědnost za zavedení tvrdých vyšetřovacích praktik, které v Iráku používala armáda. Podle soudu Rumsfeld nemá v této kauze imunitu.

Dva bývalí zaměstnanci americké soukromé bezpečnostní agentury v Iráku Donald Vance a Nathan Ertel žalují někdejšího ministra obrany Rumsfelda o náhradu škody. V roce 2006 pracovali v Iráku, kde upozornili americké úřady na korupční jednání vedení jejich americké firmy, která se úplatky dostávala k lukrativním obchodům. Následně byli zatčeni a drženi ve věznici poblíž Bagdádu, kde byli podrobeni tvrdým vyšetřovacím metodám amerických vojáků. Tvrdí, že byli mučeni, a to psychicky i fyzicky. Tím byla podle soudu porušena jejich ústavní práva.

Právní zástupce Rumsfelda řekl, že rozhodnutí odvolacího soudu v Chicagu je ranou pro americkou armádu. „Podkopává to efektivitu armády, americké vojáky to vystavuje riziku a spoutává to federální činitele, kteří mají ústavní povinnost chránit Spojené státy,“ prohlásil advokát David Rivkin.

Rozhodnutí soudu v Chicagu je už druhé stejného druhu v tomto měsíci. Minulý týden soud ve Washingtonu rozhodl, že jiný americký občan, který v Iráku pracoval pro americkou armádu jako překladatel a který si také stěžuje na mučení americkými vojáky, může Rumsfelda žalovat.