Nerudovské „Kam s ním“ řeší i oběžná dráha

Kromě otázky, kam by měl směřovat kosmický výzkum, se vesmírné agentury snaží odpovědět i na to, jak vyčistit oběžnou dráhu Země. V posledních desetiletích se z ní stává smetiště: zaplnily ji zbytky nejrůznějších lodí i další odpad, který může ohrožovat posádku mezinárodní stanice i funkční satelity. Jedním z řešení je třeba směřovat odpad zpátky do atmosféry, kde bezpečně shoří.

„Situaci bychom měli začít řešit hned. Čím déle budeme čekat, tím víc materiálu a fragmentů budeme muset zlikvidovat,“ říká autor projektu Marco Castronuovo. Kolem planety se pohybuje přes 17 tisíc těles od velikosti pomeranče až po několikatunové kolosy. Když navíc v roce 2007 Čína svým speciálním systémem zničila jeden ze svých satelitů, vytvořila tím jen další dva tisíce odštěpků, které zamořují oběžnou dráhu. Úlomky se pohybují rychlostí až sedm a půl kilometru za sekundu. I ty nejmenší tak můžou pro astronauty znamenat obrovské nebezpečí.

Castronuovo navrhuje, aby na největší kusy odpadu, jako jsou vyhořelé rakety, upevňovaly speciální sondy hnací motor a vracely je do atmosféry, kde shoří. Nápad se líbí i dalším vědcům. Šlo by však o velice citlivý projekt: Když totiž sondy dokáží svrhnout do atmosféry nefunkční raketu, snadno by tak mohl skončit i perfektně fungující satelit.