Šéf polygamistické sekty dostal doživotí

San Angelo (USA) – Porota v texaském San Angelu poslala vůdce polygamistické sekty a samozvaného proroka Warrena Jeffse na doživotí do vězení. Nad rámec trestu dostal ještě dvacet let za sexuální zneužití dvou nezletilých dívek, které nazval svými duchovními nevěstami. Pětapadesátiletý Jeffs vedl sektu zvanou Fundamentalistická církev Ježíše Krista Svatých posledních dnů, která se odtrhla od mormonské církve. Se svými věrnými žil na ranči v západním Texasu a hlásal, že polygamie je cestou k ráji.

Jeffs donutil k „duchovní svatbě“ dvě dívky ve věku 12 a 15 let. Testy DNA potvrdily, že se starší z nich zplodil dítě. U soudu navíc zazněly zvukové nahrávky, na nichž Jeffs dívkám vysvětloval, jak ho mají sexuálně uspokojit. Jeffs se před soudem bránil mimo jiné tvrzením, že mnohoženství je božím přikázáním, které se musí dodržovat. Varoval, že Bůh se pomstí těm, kdo znevažují jeho pokyn k mnohoženství.

Sekta Fundamentalistické církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů se odštěpila od oficiální mormonské církve poté, co ta se v roce 1890 pod tlakem vládních orgánů vzdala mnohoženství. Od té doby je sekta v konfliktu s americkými zákony, které polygamii nedovolují. Sekta má asi 10 tisíc členů, z nichž většina žije na pomezí Utahu a Arizony v polygamních domácnostech.

V roce 2003 Jeffs založil kolonii své sekty v Texasu. O pět let později provedla policie v sídle sekty razii, při níž našla mimo jiné skrytý chrám s kultovním lůžkem. Jeffs už je osmým odsouzeným mužským členem sekty a dostal z nich nejtvrdší trest. Ostatní byli za sexuální zneužívání mladistvých a za bigamii odsouzeni k trestům vězení od šesti do 75 let.