Tradiční dobroty si chrání Francie i Itálie

Paříž – Automaty na zaručeně čerstvé bagety začal provozovat pekař ze severní Francie Jean-Louis Hecht. Chce tak napravit fakt, že tuto typickou francouzskou dobrotu je problém v čerstvé formě sehnat večer, o svátcích nebo v srpnu, kdy je většina z 33 tisíc pekáren zavřená. Hechtovy „pekárny zítřka“ fungují 24 hodin denně a mistr pekař je chce ve velkém zavést nejen v Paříži, ale i ve zbytku Evropy a možná i v USA.

Zatím si je možné bagetu z jeho automatů koupit jedině na jednom místě v Paříži a v severofrancouzském Hombourg-Haut. V automatech se používá technologie podobná té, jakou využívají pekárny potravinových řetězců. Veky nejdou do pekárny syrové, ale předvařené. Stroj předpřipravené pečivo dopeče a v několika vteřinách vydá za jedno euro zákazníkovi. Dle Hechta je to dobrý kompromis. Do chlazené části jeho automatu se vejde 120 baget. Bageta z automatu je ve srovnání s tou tradiční tužší, ale zároveň křupavější. Vše, co se neprodá, se po 72 hodinách vyhodí.

Hecht začal s automaty už před dvěma lety, ale narazil na technické problémy. Jeden portugalský inženýr mu je pomohl vyřešit a Hecht mohl v lednu v Hombourgu-Hautu otevřít automat nové generace. Začátkem roku v něm prodal 1 600 baget, v červenci téměř 4 500. Automat na severu Paříže otevřel v červenci.

Hechtovy automaty kvalitou překonávají všechny dosavadní pokusy o automatické pekárny. Ty zkrachovaly vždy na nezájmu zákazníků o vlhký a studený produkt.

Italský starosta zakázal v centru Cittadelly „páchnoucí kebab“

Tradiční dobroty si chrání i Itálie, starosta severoitalské Cittadelly na to jde ale trochu jinak. Vyhlásil v historickém centru zákaz obchodů prodávajících kebaby a sendviče. Vadí mu jejich zápach a také to, že nejsou součástí italské tradice. Podle Massima Botocciho, člena autonomististické Ligy severu, tento druh jídla „nepatří do historického centra kvůli způsobu, jakým se tyto potraviny jedí, a kvůli zápachu, který vydávají“. „Pokud někdo chce jíst kebab, pak to může udělat doma nebo mimo historické centrum,“ vysvětlil starosta.

Botocci se dostal do novinových titulků už v roce 2009, kdy zavedl opatření proti žebrákům a pouličním prodejcům, spolu s omezeními pro parkování karavanů, aby z města vyhnal kočovníky. Navrhl také povinné veřejné práce pro všechny mladistvé pod 16 let, kteří budou přistiženi při konzumaci alkoholu.