Britská policie přitvrdí: Použije gumové projektily a vodní děla

Londýn/Manchester - Čtvrtá noc britských nepokojů přinesla uklidnění v Londýně, ale i velké problémy v některých dalších velkých městech. Nejhorší situace byla v Manchesteru, který v úterý večer zasáhly největší násilnosti za posledních 30 let. Britský premiér David Cameron oznámil, že policie bude moci poprvé nasadit vodní děla a smí použít gumové projektily. Vláda podle něj udělá vše pro obnovení pořádku. V Birminghamu dnes auto usmrtilo tři muže před mešitou, kterou prý chránili. Policie případ vyšetřuje jako vraždu, ale zatím ji s nepokoji nespojuje. Od začátku nepokojů zadržela policie už přes 1 100 lidí a jen v Londýně bylo vzneseno obvinění proti 167 osobám, včetně jedenáctiletého chlapce.

Nepokoje vyvolalo čtvrteční zastřelení černošského mladíka policií. Po nejhorších násilnostech v Londýně za více než 20 let zasáhly v úterý večer největší nepokoje také Manchester na severozápadě Británie. Násilnosti pokračovaly i v ulicích Nottinghamu, kde výtržníci zapálili policejní stanici. V Londýně, kde bylo nasazeno 16 tisíc policistů, zatím panuje klid. Výtržníci se střetli s policií také v Birminghamu a Liverpoolu, zasažen byl také Reading, Oxford a Milton Keynes. V Birminghamu a na jeho předměstích policisté zadrželi kvůli nepokojům 109 lidí.

Cameron: Použijeme vodní děla a gumové projektily

Britský premiér David Cameron dnes po zasedání krizového štábu oznámil, že policie bude moci vůbec poprvé nasadit vodní děla a smí použít gumové projektily. Podle něj robustní přístup, který zahrnoval nasazení 16 tisíc policistů do ulic Londýna, přinesl hlavnímu městu klidnější noc. Stejně tak zdůraznil, že bylo více lidí zatčeno a více bylo obžalováno.

„Nenecháme, aby na našich ulicích vládl strach… Uděláme vše pro obnovení práva a pořádku. Všechny možnosti jsou na stole,“ řekl. Policie ve Velké Británii ale vodní děla tradičně nepoužívá a ani je nemá k dispozici. Jsou pouze v Severním Irsku, odkud by také musela být v případě potřeby převezena. Bezprecedentní by bylo i použití gumových projektilů.

David Cameron na středečním brífinku k násilnostem v Británii
Zdroj: ČT24

Cameron hovořil o „opovrženíhodném násilí“ a přislíbil, že všichni zločinci budou dopadeni „snímek po snímku“. Narážel na snímky podezřelých, které zveřejňuje policie. Podle premiéra vláda nebude brát ohled na „falešné“ obavy z porušení lidských práv a bude nadále záběry údajných pachatelů z bezpečnostních kamer zveřejňovat. Nepokoje podle Camerona ukázaly to nejhorší z Británie, ale při napravování škod i to nejlepší. Premiér se domnívá, že v britské společnosti jsou ložiska, která jsou „nemocná“ a kde lidé zcela postrádají pocit odpovědnosti.

V Birminghamu zabilo auto před mešitou tři muže

V Birminghamu policie vyšetřuje jako vraždu smrt tří mužů, které srazilo po půlnoci auto před místní mešitou. Pachatel z místa ujel. Místní obyvatelé tvrdí, že muži hlídkovali u mešity na Dudley Road před násilníky, kteří rabovali ve městě. Policie uvedla, že zadržela v souvislosti s incidentem jednoho muže a jeho vůz a řeší případ jako vraždu. Zatím jej ale nespojuje s nočními nepokoji. Dva muži asijského původu zahynuli na místě, další dnes ráno v nemocnici, před níž se shromáždil rozhořčený dav asi 200 jeho známých, který se ale ráno v klidu rozešel.

Manchester zažil „bezprecedentní úroveň zločinnosti“

Policie v Manchesteru oznámila, že město zažilo v noci „bezprecedentní úroveň zločinnosti“. Zatčeno tu bylo 110 lidí. Policejní zástupce z Manchesteru Garry Shewan tvrdí, že tamní násilnosti nemají žádný řádný důvod. „Jsou to čistě a pouze kriminálníci, kteří teď běhají na svobodě,“ prohlásil. „Nemají důvod demonstrovat, neobjevil se žádný spouštěcí impuls,“ uvedl.

Asi stočlenný gang pronikl do nákupního střediska Arndale a loupil v obchodech s oblečením a s botami, než na místo dorazila policie. Shewan připustil, že policejní složky byly zaskočeny rozměrem násilí.

V Salfordu na předměstí Manchesteru se násilníci v úterý večer vloupali do několika obchodů a zapálili několik aut. Vyplenili jednu samoobsluhu a pak ji zapálili. Napadli také kameramana BBC a novináře z další televize ITN. Stejně tak skupina mladých výtržníků zaútočila na vůz rozhlasu BBC. V Nottinghamu zapálila policejní stanici na Canning Circus skupina asi 30 až 40 lidí pomocí Molotovových koktejlů.

Rabujícímu davu neunikli ani Jamie Oliver a Liam Gallagher

Nepokoje v britských městech zasáhly osobně také dvě celebrity. Slavnému kuchaři Jamiemu Oliverovi zničil dav v Birminghamu restauraci, bývalému frontmanovi skupiny Oasis Liamu Gallagherovi zase v Manchesteru vyraboval butik Pretty Green.

Následky rabování v Londýně
Zdroj: Jon Super/AP Photo

Londýn je podle posledních informací klidný

Ulice Londýna, kde bylo rozmístěno 16 000 policistů, jsou většinou klidné, ale panuje zde znatelné napětí. Podle informací agentury AP avizovala krajní pravice vyslání tisíce svých členů do ulic Lutonu k údajnému odstrašení výtržníků. Vůdce Britské obranné ligy Stephen Lennon prohlásil, že již příslušníci organizace hlídkují v ulicích a během dne by k nim měly přibýt další stovky. „My nepokoje zastavíme - policie evidentně není schopná je zastavit,“ prohlásil. Hnutí bylo zmiňováno v souvislosti s inspirací pro norského atentátníka Anderse Behringa Breivika.

Nepokoje v Británii znásobily poptávku po baseballových pálkách

Nepokoje v britských městech vyvolaly u mnoha lidí touhu po získání provizorní zbraně. Na britských stránkách internetového obchodu Amazon.com se o několik tisíc procent zvedla poptávka po baseballových pálkách, které se zařadily mezi šest nejprodávanějších artiklů v kategorii sport a volný čas.

Nepokoje ve Velké Británii
Zdroj: Rui Vieira/AP Photo

Obdobný zájem o baseballové náčiní přitom podle údajů Amazonu není v žádné jiné zemi. Dokonce i ve Spojených státech, kde baseball patří mezi nejsledovanější a nejhranější sporty, vévodí seznamu nejprodávanějšího zboží v kategorii sport a volný čas sportovní oblečení, batohy a doplňky pro stanování.