Slovensko si připomíná důlní tragédii v Handlové

Bratislava - Slovensko si dnes připomíná dva roky od největší důlní tragédie v historii země. 10. srpna 2009 tam vybuchl hnědouhelný důl v Handlové nedaleko Banské Bystrice. Při explozi zahynuli horníci i záchranáři, kteří se snažili uhasit požár v nepoužívané štole dolu. Proč k neštěstí došlo, zatím stále není jasné a objevily se i spekulace, že horníci v dole byli opilí. To ale Handlová popírá.

Důlní záchranáři v dole Handlová zahynuli v srpnu 2009 při hašení požáru, který nastal v jedné ze štol 330 metrů pod zemí. Ve skupině lidí, kteří se snažili požár uhasit, bylo devět horníků a jedenáct záchranářů. Nikdo z nich neměl šanci přežít. Vyšetřování tragédie provázejí mnohé nejasnosti týkající se především způsobu hašení požáru.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Proč začalo hořet v dole, ve kterém se už dva týdny před tragédií netěžilo, se stále ale neví. Báňský úřad prošetřoval řadu verzí a zjistil dokonce třináct pochybení. Ani jedno ale požár nezpůsobilo. Objevily se spekulace, že neštěstí způsobila vysoká koncentrace metanu. Vedení dolu to ale odmítlo. „Handlovské doly jsou velmi silně náchylné ke vznícení. Endogenní požáry jsou tam velmi časté a potom je to otázka i selhání lidského činitele,“ řekl po tragédii bývalý předseda Českého báňského úřadu Roman Makarius.

Nejčtenější slovenský týdeník Plus 7 dní po víc než půl roce od neštěstí napsal, že horníci, kteří v dole zemřeli, byli pod vlivem alkoholu. Patologové prý potvrdili, že u 19 z 20 horníků se našel alkohol v krvi. Zprávu ale odmítli jak báňští experti, tak vedení dolu Handlová. Policie se k informaci vyjadřovat nechtěla.