Studentské protesty v Chile přerostly v násilnosti

Santiago de Chile - V násilí se zvrhly protesty studentů v Chile. Desetitisíce mladých lidí demonstrovaly v Santiagu a dalších městech za reformu vysokoškolského systému. Požadovali po vládě zvýšení výdajů na školství a rovný přístup ke státnímu vzdělání. Maskovaní demonstranti pálili auta a rabovali obchody. Policie nasadila proti davu slzný plyn a vodní děla. Po setmění bylo podle ministerstva vnitra zatčeno již 273 protestujících, z toho 73 v Santiagu, při zásahu bylo 23 policistů zraněno.

Pět dní poté, co bylo při zakázaném pochodu zatčeno téměř 900 lidí, pochodovali studenti a učitelé pokojně na několika místech v zemi a požadovali po vládě zvýšení výdajů na školství a poskytnutí rovného přístupu ke státnímu vzdělání. Stejně jako při minulých protestech demonstranti tančili, zpívali, měli na sobě kostýmy a mávali transparenty. V jednu chvíli se však od davu oddělila skupina maskovaných demonstrantů a pokusila se prolomit policejní barikády, které zatarasily cestu k prezidentskému paláci.

Studentské protesty v Chile
Zdroj: ČT24

Nepokoje provázejí Chile již více než dva měsíce. Studenti středních a vysokých škol odmítají navštěvovat výuku a na svoji stranu se jim podařilo přetáhnout i školy. Společně organizují demonstrace za fundamentální změny ve veřejném vzdělávacím systému. Podle jejich názoru je zvlášť problematické, že soukromé univerzity nemusejí vzhledem ke svému postavení jako neziskové organizace reinvestovat příjmy do obnovy vzdělávání, jak si žádají zákony. Současný systém se rovněž vyznačuje podfinancováním obcí, které mají v celé zemi spravovat střední školství.

Chilský prezident Sebastián Piňera minulý týden navrhl změny, které by zajistily větší přísun peněz ze státního rozpočtu do vysokého školství, zlepšily vzdělávání učitelů a vytvořily systém stipendií a studentských půjček. Demonstranti ale Piňerovy návrhy považují za nedostatečné.