Červený kříž zaznamenal sílící útoky na zdravotníky

Ženeva - Zdravotnická zařízení a personál se stávají stále častějším terčem útoků ve válečných zónách, což zbavuje miliony nemocných a zraněných práva na ošetření. Uvádí to ve své zprávě Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Od poloviny roku 2008 do konce loňského roku zaznamenal po celém světě na 600 útoků proti lékařům, zdravotním sestrám, sanitkám a nemocnicím.

Právo zraněných ve válce na ošetření a právo volného pohybu zdravotnického personálu jsou zakotveny v první ženevské konvenci. Ale téměř 150 let po svém přijetí je tato konvence pravidelně porušována, konstatoval generální ředitel MVČK Yves Daccord. „Letos nás vyděsila čísla útoků na zdravotníky, nemocnice i sanitky. Celosvětově skokově narostla. Najednou začali všichni porušovat mezinárodní zákony, pod jejichž ochranou pracujeme,“ říká Pierre Krähenbühl z Červeného kříže.

MVČK se zároveň rozhodl zahájit čtyřletou kampaň, jež má připomenout válčícím stranám jejich povinnosti a přispět k zastavení útoků na zdravotnický personál.

Červený kříž operuje přímo na bojištích, kde sbírá raněné. Tam také nejčastěji zdravotníci umírají. Alarmující jsou ale počty útoků na sanitky a ostřelování nebo rabování nemocnic. Pacienti jsou na tom ale ještě hůř – často se totiž k pomoci vůbec nedostanou. „Sestru uštkl had. Policie zablokovala cestu a my nesměli projet. Zbytečně jsme tam stáli hodinu a sestra zatím potratila,“ vzpomíná Džamila z Afghánistánu.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Zpráva MVČK uvádí 16 států, kde bylo kvůli různým násilnostem znemožněno poskytnutí zdravotní péče, přičemž nejhorší útoky na zdravotnický personál a zařízení byly registrovány v Afghánistánu, Iráku, Somálsku a na Srí Lance. Při jednom z nejhorších takových incidentů povstalci radikálního hnutí Tálibán v jihoafghánském městě Kandahár loni v dubnu použili sanitku napěchovanou výbušninami k atentátu na policejní výcvikový tábor. Zemřelo 12 lidí. Nové porušování práv přineslo podle MVČK arabské jaro.