Syrská armáda pokračuje v tažení proti povstalcům

Damašek - Nejméně 11 lidí dnes zabili syrští vojáci ve městě Homs v centru země během rozsáhlé večerní razie a zatýkání. Rozsáhlou operaci zahájila armáda podle ochránců lidských práv také v severní provincii Idlib . Ve městě Taftanáz u turecké hranice vojáci podle agentury AFP zabili jednu ženu a zranili desítky lidí. Po čtyřdenních vojenských operacích je zcela pod armádní kontrolou město Dajr az-Zaur na východě země. Vojsko se naopak po deseti dnech stáhlo ze západosyrského města Hamá. O situaci na Blízkém východě dnes večer telefonicky hovořili prezident USA Barack Obama s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem.

Mluvčí Bílého domu podotkl, že tématem rozhovoru byly regionální záležitosti a úsilí nastolit mír na Blízkém východě. To, zda spolu politici hovořili i o pokračujících represích v Sýrii, ale mluvčí Jay Carney neuvedl.

Spojené státy rozšířily sankce proti Sýrii. Mají nyní postihnout i finanční sektor, o který se opírá vláda prezidenta Bašára Asada. Na černou listinu se nově dostaly dvě syrské banky a také tamní největší mobilní operátor.

V podvečer zaútočili vládní vojáci na čtvrť Báb Amr v Homsu, kde podle očitých svědků jejich akce nabyla rozsahu masakru. Počet mrtvých zřejmě vzroste, protože sedm z 25 hlášených zraněných je v kritickém stavu, prohlásil šéf syrské agentury pro monitorování lidských práv Ramí Abdar Rahmán. „Vojáci začali na obyvatele čtvrti střílet bez výběru, střílejí na každého, kdo se snaží utéci,“ uvedl jeden z aktivistů.

Armáda operuje u turecké hranice pouhý den po návštěvě tureckého ministra zahraničí Ahmeta Davutoglua a jeho mnohahodinových konzultacích v Damašku. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes vyjádřil naději, že Sýrie přistoupí do deseti patnácti dnů k reformám. Ankara podle něj Damašek důrazně vyzvala, aby ukončil krveprolévání.

Z Hamá ráno odjelo několik desítek vojenských aut. Vlály na nich syrské vlajky, vojáci dělali prsty vítězné gesto a provolávali slávu prezidentovi Asadovi. Do Hamá byli vysláni 31. července a od té doby tam při střetech zahynula stovka lidí. Hlavní náměstí, na němž se v červenci každý pátek konaly až půlmilionové demonstrace, bylo při odjezdu vojska prázdné.

V zemi už zemřely dvě tisícovky lidí

Syrské vedení pokračuje v násilném potlačování nepokojů, i když za to Damašek kritizovaly už i arabské země a v úterý rovněž Turecko, které dosud bylo spojencem Damašku. Od března v Sýrii podle ochránců lidských práv přišlo o život 2000 lidí, z nich asi 1600 byli civilisté. Zatčeno je 12.000 osob. V úterý v celé zemi padlo 34 Syřanů. Režim za původce násilností označuje teroristy a zločinecké gangy.

Bašár Asad
Zdroj: ISIFA/EPA/Syrian Arab News Agency

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes přijal diplomaty z Indie, Brazílie a Jihoafrické republiky, kteří přijeli stejně jako Davutoglu naléhat na ukončení násilností a na respektování lidských práv syrským režimem.

Vydáno pod