Ruský Indiana Jones našel dvě amfory

Moskva – Vladimír Putin se už předvedl všelijak – jako judista, lyžař, jezdec na koni, pilot, hasič, šofér, objevitel, karatista, potápěč nebo lovec zvěře. A dnes svým ruským spoluobčanům – a zejména voličům – předvedl svou stránku amatérského archeologa. Na Tamanském poloostrově na severu Černého moře se v místě starořeckého sídla Fanagoria ponořil do moře, kde „zcela náhodou“ narazil na dvě antické amfory, které následně vyzdvihl.

Cenný nález objevil premiér dva metry pod hladinou moře. Podle profesorského doprovodu jde o pozůstatky poškozeného nádobí, které antičtí mořeplavci před zakotvením v přístavu vyhazovali z lodi jako nepotřebné harampádí. Putinova trofej rozšíří již beztak bohaté sbírky, které už Putinovi zkušenější kolegové na místě metropole dávného Bosporského císařství našli.

Putin po vynoření na hladinu oznámil, že vláda zvýší výdaje na archeologický průzkum a na vysokoškolské studium archeologie. Podle ruských médií jeho výprava na dno Kerčského průlivu dobře zapadá do předvolebního scénáře, který Putinův tým sestavil pro parlamentní volby letos v prosinci a prezidentské napřesrok v březnu.

Fanagorii, největší antické sídliště na ruském území, založili někdy v roce 543 před naším letopočtem řečtí kolonisté prchající z Malé Asie před vojsky perského krále. Předmětem zájmu ruských archeologů je Fanagoria od konce 18. století.

Vladimir Putin si odnáší svůj archeologický nález
Zdroj: ČT24