Diplomat: Nepokoje v Británii jsou stejné jako v Sýrii

Damašek - Syrský velvyslanec při OSN ve středu odmítl evropskou kritiku pokračujících vládních represí v této blízkovýchodní zemi. Protesty v Sýrii přirovnal k nynějším pouličním střetům ve Velké Británii. Podle britského vyslance při OSN je přirovnání absurdní.

„Je velmi poučné slyšet, jak premiér Anglie používá termín gangy, když popisuje výtržnosti a výtržníky v Anglii,“ řekl syrský velvyslanec při OSN Bašár Džaafarí. „Nám stejný termín pro ozbrojené skupiny a teroristické skupiny v mé zemi používat nedovolují. To je pokrytectví. To je agrese… Londýn, Birmingham, Bristol jsou jen jedním procentem toho, co se děje v některých odlehlých částech mojí země,“ podotkl.

Zástupce britského ambasadora při OSN Philip Parham to okamžitě odmítl jako „absurdní přirovnání“. Britská vláda chce pořádek v ulicích obnovit odpovídajícími prostředky a v souladu se zákonem, zatímco v Sýrii jsou zabíjeny tisíce civilistů, dodal. V průběhu povstání proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada bylo podle Parhama dosud zabito zhruba 2000 civilistů, z nichž většina byla neozbrojená.

Oba diplomaté s novináři hovořili poté, co Parham a zástupci dalších tří evropských členů 15členné Rady bezpečnosti OSN - Francie, Německa a Portugalska - varovali, že mezinárodní organizace by mohla zpřísnit své sankce vůči Sýrii, pokud budou krvavé zákroky provládních sil proti demonstrantům pokračovat. Rusko Damašek vyzvalo, aby co nejdříve zahájil slíbené reformy.

Sýrie je další blízkovýchodní zemí, která se vyjádřila k nebývalým pouličním nepokojům ve Velké Británii. Libye, jejíž vůdce Muammar Kaddáfí se po 41 letech u moci už půl roku potýká s bezprecedentním povstáním, ve středu vyzvala britského premiéra Davida Camerona k demisi, protože prý kvůli zákrokům proti nepokojům v britských městech ztratil veškerou legitimitu. Podle této země a Íránu by se situací v Británii měla zabývat RB OSN.

V Sýrii zabito dalších 11 lidí, zatčen významný aktivista

Syrské vládní síly dnes ve městě Kusajr v západní Sýrii zabily dalších nejméně 11 civilistů. V Damašku byl údajně zatčen šéf Syrské ligy pro lidská práva Abdal Karím Riháví. Organizace Amnesty International naopak oznámila propuštění syrského právníka Muhannada Hasáního, za jehož osvobození se v její kampani zasadil jako první český exprezident Václav Havel.

Hasání byl odsouzen ke třem letům vězení za svou činnost v organizaci odhalující případy porušování lidských práv v Sýrii. Je prvním vězněm z letošní kampaně AI Za nespravedlivě vězněné; za jeho osvobození apelovalo přes sedm tisíc občanů ČR a jako vůbec první ji podpořil exprezident Havel. AI v prohlášení poukázala na to, že Hasání byl spolu s dalšími osmi syrskými politickými vězni propuštěn na základě prezidentské amnestie, která se ovšem vztahovala jen na vybrané vězně, kteří spáchali „trestný čin“ před 31. květnem 2011.

Podle ochránců lidských práv zemřelo v Sýrii od března na 2000 lidí, z nichž nejméně 1600 byli civilisté. Prezident Bašár Asad ve středu před zástupci OSN přiznal, že se vláda na začátku protestů dopustila chyb, které prý ale postupně napravuje.

Vydáno pod