Tisícovky policistů zůstanou v ulicích Londýna do víkendu

Londýn – V ulicích Londýna až do víkendu zůstane 16 000 policistů. V parlamentu to dnes oznámil britský premiér David Cameron. Zdůraznil také, že soudy v Londýně, Manchesteru a Birminghamu budou nadále zasedat přes noc, dokud to bude třeba. Premiér připustil, že taktika policie při potlačování nepokojů nebyla správná. Cameron svolal mimořádné zasedání parlamentu kvůli nepokojům, které trvaly v Londýně a dalších anglických městech čtyři noci, ale v noci na dnešek se uklidnily.

Premiér oznámil, že o odškodnění mohou požádat všichni, jejichž domy nebo obchody utrpěly škody při nepokojích. Odškodnění se bude týkat i nepojištěných a vláda také prodloužila dobu, kdy je možné o kompenzaci požádat, na 42 dní. Vlády vytvoří na pomoc firmám speciální fond s 20 miliony liber. Postižené firmy také budou moct platit daně později. 

Premiér přislíbil, že bude řádně vyšetřena smrt Marka Duggana, jehož smrt byla rozbuškou násilí v Tottenhamu. Odmítl však jakékoli spojování jeho smrti s pleněním a rabováním. „To byla jednoduše a prostě zločinnost, pro kterou nejsou žádné omluvy,“ zdůraznil a zopakoval, že nepřipustí, aby ulice ovládla „kultura strachu“.

David Cameron: "V naší zemi nesmí zavládnout kultura strachu. Zvažujeme, zda lze vyhlásit zákaz vycházení. Zjistíme, zda lze zakázat zakrývání obličeje. V případě potřeby nasadíme armádu. Říkám vám – my si vás najdeme.

Oznámil, že 16 000 policistů - trojnásobek normálního stavu - zůstane v londýnských ulicích až do víkendu. Při postupu proti násilníkům jsou všechny možnosti na stole, řekl. Zopakoval, že policisté mají svolení použít gumové projektily a že v případě potřeby bude možné nasadit vodní děla, které má britská policie jen v severním Irsku.

Policie také dostane pravomoci, aby mohla sejmout lidem zakrytí obličeje, jako jsou šátky, řekl Cameron. Policisté tak budou moci postupovat v případě, že bude dostatečné podezření, že se chystá porušení zákona. Většina násilníků, kteří rabovali, měli tváře zakryté šátky nebo kapucemi.

Následky londýnských nepokojů
Zdroj: Neil Lancefield/AP/ČTK

Policie si posvítí na sociální sítě

Policie se podle premiéra zaměří na úlohu, kterou při organizování nepokojů sehrály internetové sociální sítě. Vláda ustaví skupinu, která do října připraví návrhy na postup proti šíření kultury gangů.

Cameron připustil, že během nepokojů bylo v ulicích příliš málo policistů a nebyla nasazena správná taktika. Policie uznává, že se držela příliš dlouho zpátky, prohlásil v souvislosti s tím, že vandalové často mohli rabovat nerušeně, protože policisté nebyli na dohled a v ulicích zavládla anarchie.

Šéf opozičních labouristů Ed Miliband se připojil ke Cameronovi, pokud jde o odsouzení násilníků, podporu policie a pomoc obětem násilí. Kritizoval však chystané rozpočtové škrty, které se týkají policie. Veřejnost je přesvědčena, že není v této chvíli správné škrty prosazovat, řekl Miliband.

BBC bude o nepokojích informovat jako o anglických, ne britských

Zaměstnanci britské rozhlasové a televizní společnosti BBC dostali pokyn o stávajících nepokojích napříště informovat jako o anglických, ne britských, aby se zpravodajství nedotklo ostatních částí Británie.

Tento krok BBC učinila s ohledem na ohlasy veřejnosti. Nechce prý totiž urazit posluchače a diváky ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku. Nepokoje se totiž týkají jen Anglie. Nejdříve vypukly v Londýně a poté se rozšířily do dalších velkých měst jako Birmingham, Manchester a Liverpool.

„Náš původní přístup byl veden dopadem na Británii jako celek - například britský premiér se vrátil z dovolené a rozhodnutí svolat britský parlament,“ citoval list The Telegraph mluvčího BBC. „V souvislosti s událostmi, které se vztahují na několik měst v Anglii, … jsme vyslyšeli ohlasy našeho publika.“