Holka nebo kluk? Krevní testy ukážou mnohem dřív

Washington – Američtí vědci vyvinuli nový a rychlejší způsob, jak spolehlivě určit pohlaví nenarozeného dítěte. Pomocí krevního testu se rodiče tuto zprávu dozví již v sedmém týdnu těhotenství. Experti však zároveň upozorňují, že z komfortu také plynou rizika. V tuzemsku se zatím pohlaví krevními testy nezjišťuje.

Většina nastávajících rodičů chce znát pohlaví dítěte co nejdříve. Američtí vědci proto dali dohromady 57 publikovaných studií týkajících se šesti tisíc žen a nestačí se divit. Ze zkoumání totiž vyplývá, že krevní test, který určuje DNA plodu z krve matky, je nečekaně přesný. Na 98% rozezná chlapce či dívku už po sedmém týdnu těhotenství, což je o celý měsíc dříve než na ultrazvuku.

Vědci sice zkoumali spolehlivost testů předepsaných lékaři, podobnou službu ale prý splní i testy, které se prodávají na internetu. Jsou přitom dostupné téměř každému, kalifornská firma například nabízí svůj test „Pink or Blue“ již za 25 dolarů. Odborníci na etiku ale proti těmto praktikám protestují.

„Chápu, že pokud hrozí nějaká vážná nemoc, zvolí matka potrat. Ale pokud jde jen o výběr pohlaví, lékaři by test neměli předepisovat. A rozhodně by se neměl volně prodávat,“ tvrdí ředitel Centra biotiky na Pensylvánské universitě Art Caplan.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Lékaři se navíc obávají, že rodiče budou výsledky zneužívat. Když nebude pohlaví podle jejich představ, požádají o interupci. Ačkoliv je problém s takzvaným sexingem, tedy protežování jednoho pohlaví, patrný zejména v Číně a Indii, podle lékařů se může objevit i v Česku. „Děje se to i v zemích, které jsou nám daleko blíž jak geograficky, tak mentálně. Takže bych se toho bál i ve střední Evropě v 21. století,“ upozornil Miroslav Bešťák.