Historický rozsudek v Pákistánu: Trest smrti pro vraždícího vojáka

Karáčí (Pákistán) – Trest smrti udělil civilní soud v pákistánském Karáčí členovi polovojenských jednotek Rangers, který loni před objektivy kamer zastřelil neozbrojeného civilistu. Jde o přelomový verdikt, tamní ozbrojené síly byly až dosud nedotknutelné. Videonahrávka červnového incidentu vyvolala rozhodné protesty šokovaných obyvatel. K nejvyššímu trestu dosud odsuzoval příslušníky ozbrojených sil jen vojenský tribunál. Proces byl na Pákistán neobvykle rychlý. Vražda se odehrála 8. června a už o tři týdny později byli obvinění postaveni před soud. Prokuratura označila rozsudek za „historický a dokazující, že nikdo nestojí nad zákonem“. Obhajoba nicméně sdělila, že se proti rozsudku odvolá.

Verdikt kromě trestu smrti příslušníkovi polovojenské jednotky přikazuje zaplatit rodině zabitého mladíka 200 000 rupií (necelých 40 000 korun). Stejný soud poslal také na doživotí do vězení a k pokutě 100 000 rupií dalších pět vojáků, kteří se vraždy zúčastnili. Doživotí dostal i civilista, který jako první vznesl proti mladíkovi obvinění z krádeže.

Při loňských pouličních nepokojích v Karáčí odvlekli Rangers na své stanoviště 22letého Sarfaraze Šáha poté, co byl obviněn z krádeže. Jeden z vojáků střelil Šáha dvakrát do nohou, ostatní ho nechali vykrvácet. Incident natočil kameraman jedné místní televizní stanice. Záběry byly zveřejněny nejen v televizním vysílání, ale rovněž na internetu a šokovaly celý Pákistán a vyvolaly obrovskou vlnu odporu. Tvrzení ministra vnitra, že Šáh měl zbraň, soud odmítl.

Reportáž Martina Jonáše (zdroj: ČT24)

Vojáci přitom tradičně tvořili páteř Pákistánu. Chránili stát ve válkách s Indií i v boji s terorismem. Třikrát provedli státní převrat a generálové zemi vládli téměř polovinu její existence. Posledního z nich, Parvíze Mušarafa, ale opozice vyhnala. Prestiž armády dál nabourává bezmoc vůči teroristickým akcím Tálibánu. Vrcholnou blamáž znamenal útok amerických jednotek na Usámu bin Ládina ani ne kilometr od elitní pákistánské vojenské akademie. Pákistánští vojáci o něm přesto neměli do poslední chvíle ani tušení.

Justiční systém v Pákistánu je neefektivní a tresty bývají velmi nízké; policisté občas podezřelou osobu raději zabijí, než aby ji předali ke stíhání, tvrdí aktivisté pro lidská práva.