Při polském železničním neštěstí jeden mrtvý a 60 zraněných

Varšava - Jednoho mrtvého a více než osm desítek zraněných si vyžádalo páteční železniční neštěstí ve středním Polsku. Policie přitom zpočátku tvrdila, že při vykolejení vlaku na vnitrostátní lince z Varšavy do Katovic zemřeli u obce Baby nedaleko Lodže čtyři lidé. České velvyslanectví ve Varšavě nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byl český občan. Za vykolejením vlaku mohla být příliš vysoká rychlost. Policie dnes zadržela strojvedoucího, jak uvedla zpravodajská stanice TVN24. V nemocnicích nadále zůstává 26 zraněných.

Podle vyšetřovatelů jel vlak v místě nehody u obce Baby nedaleko Lodže rychlostí 118 kilometrů za hodinu. Povolená je zde ale jen čtyřicítka, protože se v současné době na trati pracuje. Výslech strojvedoucího policie zatím kvůli jeho psychickému stavu neprovedla, uskuteční se proto pravděpodobně později, uvedl prokurátor Witold Blaszczyk.

Vlak, jímž cestovalo asi 280 lidí, tvořily čtyři vagony a lokomotiva. Při nehodě lokomotiva a první vagon vypadly z kolejí. Podle svědků se první vagon převrátil a je zcela zničený. Pasažéři z něj také tvoří většinu obětí. Jsou strhané troleje, zkroucené stožáry vedení, poškozených je přes 300 metrů trati. Podle jednoho z pasažérů vlak náhle začal prudce brzdit, poté přišel náraz a souprava vykolejila.

Zraněné odváželo do nemocnic šest helikoptér. Nejvážnější poranění utrpěli cestující právě v prvním vagónu za lokomotivou. Ty, které lékaři ošetřit nemuseli, rozvezly autobusy do nedaleké vesnické školy. Na téměř stejném místě, nedaleko vesnice Baby, se srazily dva vlaky v roce 1962. Tehdy zahynulo 34 lidí.

Na místě nehody zasahovali hasiči, nasazeno bylo i šest zdravotnických vrtulníků. Lodžské vojvodství svolalo kvůli nehodě krizový štáb. Na místo nehody dorazila ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová, na cestě tam je i polský premiér Donald Tusk. Prezident Bronislaw Komorowski vyjádřil soustrast těm, které neštěstí postihlo, a jejich rodinám.

Železniční neštěstí ve středním Polsku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod