Britským výtržníkům pomůže do cely bývalý šéf policie NY a LA

Londýn - Ve Velké Británii pokračují razie a zatýkání podezřelých z rabování. V celách se od začátku nepokojů vystřídalo už 1600 lidí, více než 700 jich policie obvinila. Britové mezitím dál debatují o plánované vládní reformě policie. Podle ministra financí George Osborna není násilí v ulicích důvodem pro její zastavení.

Nyní je v ulicích Londýna klid. Policejní cely se ale stále plní dalšími a dalšími podezřelými. Vyšetřovatelé prohlížejí nekonečné záběry z tisíců bezpečnostních kamer v ulicích britské metropole a o pomoc žádají také Londýňany. Expert na práci s gangy a bývalý šéf policie v New Yorku a Los Angeles William Bratton ale tvrdí, že řešení je třeba hledat jinde: „My v Los Angeles rádi říkáme, že z problému se neprozatýkáte.“ 

Williamovi Brattonovi zavolal sám premiér Cameron, aby ho požádal o pomoc. Bývalý šéf policie v New Yorku a Los Angeles má se zločinem bohaté zkušenosti. Gangy jsou podle něj sociálním problémem. „Mým úkolem bude zaměřit se na to, co by mohla britská policie využít z naší práce s gangy ve Spojených státech. Snad jim to pomůže, aby mohli v budoucnu podobným nepokojům zabránit,“ říká Bratton. 

Cameron policii kritizoval, že na začátku nepokojů zvolila špatnou taktiku a do ulic poslala málo lidí. Vláda se přitom podle ministra financí Osborna hodlá držet plánu své policejní reformy, která by stavy policistů snížila a z policejního rozpočtu ročně stáhla dvě miliardy liber. „Jde nám o reformu. O vylepšení práce policie v našich městech a o to, aby byli policisté v ulicích víc vidět,“ míní Osborne. 

Kromě hledání vandalů se teď britská policie snaží také vyšetřit smrt pěti mužů zabitých během nepokojů. V případech zastřeleného Trevora Ellise a umláceného Richarda Bowse už má tři podezřelé. Zastřelený 26letý Ellis je jednou z pěti obětí britských nepokojů, přičemž policie zatkla dvojici možných vrahů. Všemu zřejmě předcházela hádka dvou skupin, Ellis byl podle detektivů členem jedné z nich, jak uvedla BBC.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Jak usměrnit chuligány?

Bostonská Draper Street nyní působí jako poklidná a upravená čtvrť. Donedávna přitom bylo lepší se této oblasti vyhnout. Zvlášť po setmění tu zločin jen kvetl. Mohly za to nechvalně proslulé gangy. Situace se ale pozvolna mění díky sociálním pracovníkům.

Alan Turner, sociální pracovník, Boston

„S kluky trávím hodně času. Zjišťuji, co potřebují. Podnikám protiofenzívu tím, že jim sháním práci, zařizuji další vzdělávání a dávám jim nějakou naději.“

Město si sociální program chválí. Ve zločineckých bandách díky němu končí až o třetinu míň mladíků než před třemi lety. Přesně takové vzory teď hledá ve Spojených státech i britský premiér.