Libyjští povstalci zahájili novou ofenzivu v Zavíje

Tripolis - Libyjští povstalci zahájili na západě novou ofenzivu s cílem odříznout metropoli Tripolis. Ovládli centrum města Zavíja asi 50 kilometrů západně od metropole Tripolisu. Kvůli ropné rafinerii je Zavíja strategicky důležitá a navíc leží na klíčové zásobovací tepně z Tuniska. Podle povstaleckých prohlášení se během dne podařilo dobýt také přístavní město Surmán, 70 kilometrů západně od Tripolisu, a ze 70 procent město Gharján, ležící 80 kilometrů jižně od hlavního města.

Boje proti Kaddáfího režimu trvají od konce února. Dnešní den je pro povstalce triumfem. Vše potvrdil i mluvčí Kaddáfího vlády Músá Ibrahím. Zavíja i Gharján jsou podle jeho prohlášení plně pod kontrolou libyjského režimu. Připustil, že probíhají boje na dvou místech blízko Tripolisu.

Kdo ovládá Zavíju?

Reportér agentury Reuters prý u centrálního tržiště spatřil asi pět desítek povstalců vykřikujících hesla jako „bůh je největší“. Z jednoho obchodu vlála červeno-černo-zelená vlajka povstalců. Podle povstaleckých bojovníků jsou však ve městě nadále vojáci oddaní Kaddáfímu včetně odstřelovačů. V místě byla slyšet střelba, těžké boje ale prý nebyly patrné.

Závíja připomíná opuštěnou kulisu
Zdroj: ČT24

Severoatlantické alianci se dnes omylem v blízkosti Zavíji podařilo zasáhnout tank povstalců, který zabrali Kaddáfího silám v sobotu. Při útoku NATO podle povstaleckých zdrojů zemřeli čtyři rebelové. Podle nich zrovna byly přesouvány nově nabyté tanky, když se přiblížily letouny NATO a zahájily bombardování.

Síly oddané libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu bojují s povstalci jen několik kilometrů od hlavního hraničního přechodu do sousedního Tuniska. Dva obchodníci Reuters potvrdili, že se bojuje u pobřežního průmyslového města Abú Kammaš, které je od hraničního přechodu Ras Dždir vzdáleno jen asi deset kilometrů.

Hraniční přechod ovládají Kaddáfího síly. „Tuniská policie nás žádala, abychom nevstupovali do Libye. Já jsem se o to pokusil, ale střety mě přinutily vrátit se zpět,“ uvedl jeden obchodník. Další zdroje potvrdily, že se v oblasti odehrávají „těžké boje“ a že Kaddáfího armáda na hraničním přechodu soustředila těžké zbraně včetně tanků.

Hraniční přechod leží na hlavní zásobovací cestě směřující do Tripolisu, a má tudíž životní význam pro vládu. Vládní síly se v sobotu s povstalci střetli také u města Zavíja západně od libyjské metropole. Vláda boje potvrdila a uvedla, že pokus povstalců zmocnit se města byl odražen.

Současně se východně od Tripolisu bojuje také o města Briga a Misuráta. Podle agentury Reuters bylo na těchto dvou frontách během dvou dnů zabito nejméně 21 povstalců a šest vládních vojáků.

K jihoitalskému ostrovu Lampedusa, který byl v posledních měsících cílem tisíců běženců z Libye a Tuniska, připlulo podle agentury ANSA za tento víkend kolem 2 000 uprchlíků na celkem jedenácti plavidlech. Mezi migranty byla řada žen a asi čtyřicítka dětí, z toho tři novorozenci. Italská pobřežní hlídka identifikovala ve vzdálenosti několika desítek kilometrů od břehu ostrova ještě další loď, která převáží uprchlíky ze severu Afriky.