Michele Bachmannová zvítězila v nezávazném hlasování republikánů

Washington - Michele Bachmannová vyhrála ve státě Iowa nezávazné hlasování o kandidátech republikánů na prezidenta Spojených států. Šlo o první vážnější měření sil mezi kandidáty této strany před volbami, které se uskuteční v příštím roce. Právě v Iowě proběhnou za pět měsíců první republikánské primárky, jež odstartují nominační proces. Mezi nejžhavější republikánské kandidáty o místa americké hlavy státu patří momentálně texaský guvernér Rick Perry, jemuž analytici připisují největší šance. Naopak pro bývalého guvernéra Minnesoty Tima Pawlentyho byl výsledek hlasování zklamáním a ze souboje o republikánskou nominaci na prezidenta odchází.

Podporovatelka a oblíbenkyně konzervativně-liberálního hnutí Tea Party Michele Bachmannová ve státě Iowa vyhrála sobotní nezávazné hlasování o kandidátech republikánů na prezidenta Spojených států. Bachmannová jasně porazila zastánce amerického izolacionismu Rona Paula a třetího Tima Pawlentyho, bývalého guvernéra Minnesoty. Stát Iowa se za pět měsíců stane dějištěm prvních primárek, které odstartují nominační proces, na jehož konci svede uchazeč republikánů o funkci prezidenta souboj s nynější hlavou státu Barackem Obamou.

O nominaci na prezidenta se za republikány uchází devět osobností. Měření sil v iowském městě Ames se však nezúčastnili všichni. Například texaský guvernér Rick Perry teprve v sobotu formálně vstoupil do souboje o nominaci, ale odborníci mu už nyní připisují největší šance. Další nejvážnější republikánští kandidáti jsou bývalý massachusettský guvernér Mitt Romney, Pawlenty a Bachmannová. Perryho slabinou by ale mohl být jeho domovský stát Texas, odkud pocházel předchůdce nynějšího prezidenta George Bush (vládl 2001-2009). Podle některých analytiků není jisté, zda by Američané v Bílém domě nedlouho po únavě z Bushovy vlády snesli dalšího Texasana.