Breivik se vrátil na Utöyu k policejní rekonstrukci

Oslo - Norský atentátník Anders Breivik se o víkendu znovu vrátil na ostrov Utöya, kde v červenci zastřelil 69 lidí. Policie tam provedla rekonstrukci jeho řádění, která trvala osm hodin. Breivik měl celou dobu pouta na rukou i na nohou a policisté ho navíc vodili na provaze. K útokům z 22. července se už přiznal. Kromě střelby na ostrově nastražil také nálož v centru Osla, kde zemřelo osm lidí.

Kriminalististé chtěli zrekonstruovat Breivikovův zločin. Jak uvedl jeho obhájce Geir Lippestad deníku Verdens Gang, dokázal se jeho mandant upamatovat na mnoho událostí. Dva policisté rekonstrukci natáčeli, videozáznamy budou pravděpodobně použity při procesu.

Paal-Fredrik Hjort Kraby, policejní vyšetřovatel

„Naše předpoklady, že mu přítomnost na ostrově pomůže si vzpomenout, byla naprosto správná. Získali jsme řadu nových informací o tom, co se stalo. Obviněný se nechoval tak, jako by se ho to nedotýkalo. V tuto chvíli to nechceme víc komentovat. Můžeme ale říct, že lítost nevyjádřil.“

„Byl v této věci vyslýchán už asi 50 hodin a pokaždé byl klidný, ochotný spolupracovat a zacházet do detailů. A stejně tak tomu bylo i na Utöye,“ řekl policejní vyšetřovatel Hjort Kraby. Breivika podle něj převezli na ostrov lodí. Obviněný procházel zhruba stejnou trasu jako v den masakru a dopodrobna líčil, co se tehdy dělo. Provázelo ho deset až 12 policistů, kteří prý do jeho líčení zasahovali co možná nejméně. 

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Ostrov byl během policejní rekonstrukce uzavřen. Postaralo se o to šest policejních člunů, nad místem činu přelétával vrtulník. Breivik se už přiznal ke dvěma krvavým útokům z 22. července. Zabil při nich 77 lidí: osm výbuchem nálože trhaviny umístěné v automobilu v centru metropole Osla a 69 střelbou na nedalekém ostrově Utöya. Hrozí mu za to nejméně 21 let vězení.

Norští vyšetřovatelé došli k prakticky definitivnímu závěru, že extremista Breivik oba teroristické útoky naplánoval, připravil a spáchal zcela sám. Nic nesvědčí o existenci nějakých jiných „buněk“, které Breivik naznačil, jde spíše o jeho snahu dodat si důležitosti, oznámil ve středu v Oslu vyšetřující prokurátor Christian Hatlo.

Policejní vyšetřování ale není to jediné, které se událostmi z 22. července zabývá. Vládní komise prověřuje, jestli v kritický den nedošlo ke zbytečným selháním. „Musíme zjistit i to, jestli se v průběhu událostí nevyskytly momenty, kdy by nějaké jiné rozhodnutí nebo krok zabránilo nastalé tragédii. Nemůžeme se tedy vyhýbat ani individuálním rozhodnutím,“ uvedla právní expertka a vedoucí tzv. Komise 22. července Alexandra Bech Gjørvová.

Na přetřes tak nepochybně přijde i hojně kritizovaný moment, kdy speciální komando směřující na ostrov Utöya přetížilo člun a muselo se vrátit na břeh, což poskytlo Breivikovi ještě víc času k vraždění.

Vydáno pod