Kalifornské děti se budou učit o přínosu homosexuálů v historii

San Francisco - Děti v Kalifornii se budou povinně učit o tom, jak k vývoji společnosti přispěli gayové a lesby. Zákon prošel minulý měsíc tamním většinově demokratickým parlamentem. Má ale hodně odpůrců, podle nichž jsou děti na základní škole na takový výklad moc malé.

„Když jsem já vyrůstala, neučilo se o tom, cítila jsme se odstrčená, snižovalo to moje sebevědomí,“ říká Irene Rojas-Carrollová ze sdružení za práva gayů Gay-Straight Alliance. Například do musea gayů a leseb v San Franciscu už děti nebudou muset chodit, historii gayů, leseb, bisexuálů a transsexuálů budou totiž mít za dva roky na rozvrhu. 

„Cenzurovali jsme podstatnou kapitolu historie lidských práv. Přitom je prokázané, že když mají děti informace, nedochází téměř k šikaně,“ vysvětluje senátor a autor zákona Mark Leno. Děti při hodinách zjistí například to, kdo byl Harvey Milk (první otevřeně homosexuální politik zvolený do veřejné funkce, sanfranciského zastupitelstva). V roce 1978 byl spolu se starostou zavražděn. 

Liberální novinka má i dost kritiků. Nařízení třeba nestanovuje, kdy téma do hodin zařadit. Může se tak probírat už v první třídě. Pod heslem „Zacházíme příliš daleko“ sbírají odpůrci podpisy pro vyhlášení referenda. Do října jich potřebují přes půl milionu. „Gaye a lesby bychom měli oslavovat za to, čím přispěli společnosti, ne za to, s kým spali,“ míní mluvčí organizace Stop SB 48 Karen Englandová. 

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Nejlidnatější americký stát je ale známý svým otevřeným přístupem. Kromě gayů a leseb stejný zákon nařizuje učit o postižených lidech. A už teď se v hodinách probírá přínos žen, indiánů nebo přistěhovalců z Afriky, Mexika, Asie a Evropy.