Návštěva papeže nebude v Madridu bez protestů

Madrid – Španělská metropole žije přípravami na přivítání papeže Benedikta XVI. Ten má do města zavítat příští týden v rámci mezinárodního setkání mládeže. Mnozí lidé nicméně s touto návštěvou nesouhlasí, protože se domnívají, že by v současné finanční krizi měly být finance z kapes Španělů vynaloženy k jiným účelům. Někteří mladí obyvatelé Madridu proto chystají proti papežovi protesty.

Desetitisíce věřících se chystají navštívit španělskou metropoli v rámci mezinárodního setkání mládeže. Přípravy jsou nyní v plném proudu a místo tradiční odpolední siesty městu vládnou sbíječky, vrtačky a kladiva. Přímo před budovou radnice vyrůstá obrovské pódium pro papeže a známý park Retro se zaplní dlouhými řadami improvizovaných zpovědnic.

Při případných problémech budou všichni volat do speciální centrály, kde vedle sebe sedí hasiči, policie, záchranáři i dobrovolníci z řad křesťanské mládeže. „Tady v centrále je nás šedesát, ale celkem několik tisíc. Úzká spolupráce se záchranným systémem je něco nového jak pro nás, tak pro město,“ uvedla koordinátorka dobrovolníků Marta Viňasová.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Tyto přípravy nicméně naráží na odpor takzvaných rozhořčených, podle nichž jsou především finančně náročné. „Připadá mi nemravné, že v době, kdy se propadáme hloub a hloub do krize, platí se na tuhle návštěvu z našich daní 25 milionů eur,“ míní členka Hnutí 15. května María. Hloučky mladých tak na madridských náměstích večer co večer chystají protesty proti papežovi.

„Očekáváme, že demonstrace budou pokojné. Nenasazujeme kvůli tomu do služby víc lidí,“ potvrdil ředitel madridské pohotovostní služby Alfonso Del Álamo. Hnutí rozhořčených zatím má mezi lidmi podporu. Jestli to vydrží, bude zřejmě záležet i na tom, jak se jim během papežovy návštěvy podaří potvrdit pověst nejslušnějších demonstrantů v Evropě.

Vydáno pod