Obyvatelé Mexico City protestovali pochodem proti násilí

Mexico City - Více než tisícovka lidí se v neděli připojila k protestu v Mexico City proti vládní strategii boje proti drogovým gangům. Třímajíc plakáty a obrázky mrtvých příbuzných, aktivisté pochodovali v tichosti na prezidentský palác požadovat mír.

Protest byl veden básníkem a aktivistou Javierem Siciliem, jehož syn byl zabit dříve v tomto roce. Pan Sicilia požaduje, aby prezident Felipe Calderón stáhl armádu z ulic. Aktivisté se také dožadují změny v národní reformě bezpečnostního zákona, který projednává mexický Kongres, ty mají občanům poskytnout větší ochranu před bezpečnostními silami.

Přes třicet pět tisíc Mexičanů bylo zabito v souvislosti s drogovým businessem od prosince roku 2006, kdy prezident Calderón začal dislokovat vojáky pro boj s drogovými kartely. Prezident Calderón však trvá na tom, že k armádě v ulicích neexistuje žádná životaschopná alternativa.

Pan Sicilia prohlásil na začátku protestu, že Mexiko je zkrachovalým státem a lidé ho musí obnovit. Stát byl podle něj změněn na autoritářský, místo tolerantního a demokratického. V projevu zároveň odmítl chystané reformy národního bezpečnostního zákona, když prohlásil, že chystané změny mají jen legitimizovat použití armády pro potřeby vnitřní bezpečnosti.

Kritici Siciliova Hnutí za mír, spravedlnost a důstojnost říkají, že je špatné zaměřit hněv proti vládě místo zločineckých gangů, které jsou za násilí zodpovědné.

Vydáno pod