Nová vlna násilí v Iráku - přes sedm desítek mrtvých

Bagdád - Při pumových útocích ve více než desítce iráckých měst bylo dnes zabito podle nejnovější bilance 74 lidí a dalších více než 247 utrpělo zranění. Jedna z nejhorších sérií násilí za poslední týdny se rozpoutala během jinak obvykle pokojného měsíce ramadánu a navíc v době, kdy Američané jednají s iráckou vládou o možnosti ponechání omezeného kontingentu svých vojáků v zemi i po stanoveném datu stažení k 31. prosinci letošního roku.

Dnešní útoky byly koordinované a zahrnovaly nálože v zaparkovaných autech, nastražené u silnice i útok sebevražedného atentátníka, který najel s autem napěchovaným výbušninami do budovy policejní stanice. Násilné incidenty byly hlášeny od Kirkúku a Tikrítu na severu země, přes metropoli Bagdád, po jihoirácká města Nadžaf, Kút a Karbalá. Dějištěm útoků se staly i Ramádí, Iskandríja, Mosul a další lokality.

Nejtragičtější bilanci měly dva pumové útoky ve městě Kút, asi 170 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Podle policejních a nemocničních zdrojů tam bylo nejméně 35 lidí zabito a 64 zraněno při výbuchu dvou náloží na tržišti plném lidí. Kolem 08:00 místního času (07:00 SELČ) explodovala nálož ukrytá v chladicím nápojovém boxu. Když se na místo seběhli lidé a přijeli záchranáři, vybuchla druhá nálož v autě.

Zhruba ve stejné době najel sebevražedný atentátník do kontrolního stanoviště před policejní stanicí ve svatém městě Nadžafu, o deset minut později explodovala nálož uvnitř budovy. O život přišlo sedm lidí, zraněno bylo 60 dalších, většinou policistů.

Bomba v zaparkovaném autě vybuchla u policejní stanice ve městě Karbalá. Zabiti byli tři policisté, zraněno 14 jejich kolegů.

Ve městě Tikrít na severu Iráku vjeli dva muži do přísně střeženého areálu provinční vlády. Díky vojenským uniformám, které měli na sobě, unikli pozornosti strážných. V areálu se vydali k budově, kde sídlí protiteroristická policie. Neuposlechli výzvy tamních strážných k zastavení a v nastalé přestřelce byl jeden z nich zabit. Druhému se podařilo proniknout do budovy, kde odpálil pás s výbušninami na svém těle. Zabiti byli tři lidé, deset osob bylo zraněno.

V severoiráckém Kirkúku vybuchla nálož u policejní hlídky, zraněni byli čtyři policisté. O půl hodiny později explodovala ve stejném městě nálož umístěná na motocyklu, zabit byl jeden člověk.

Následky exploze v Iráku
Zdroj: Emad Matti/AP Photo

Přinejmenším sedm náloží také vybuchlo v různých městech v provincii Dijála. V provinčním správním středisku Bákubá zabily exploze pět vojáků, pět civilistů přišlo o život v dalších městech provincie.

Trhavina v zaparkovaném autě explodovala také v Bagdádu poblíž konvoje s činiteli ministerstva vysokého školství. Ministr v koloně nejel, zraněno bylo osm lidí.

Násilnosti v Iráku byly ještě donedávna výrazně na ústupu. Podle nedávné zprávy irácké vlády je ale bezpečnostní situace v zemi opět špatná a postupně se zhoršuje. Nejkrvavějším měsícem letošního roku byl červen, kdy zahynulo 271 iráckých vojáků, policistů a civilistů, což je nejvíc od loňského září.