Tučňák cestovatel už sníh nemusí

Wellington - Tučňák císařský, který v červnu připlaval omylem z Antarktidy až na Nový Zéland, si zvykl na život v teplejších krajích. Víkendové sněžení a silné ochlazení, které zasáhlo ostrovy o víkendu, mu totiž moc radost neudělalo. Happy Feet už je však v tak dobrém zdravotním stavu, že se brzy vydá na cestu zpět na jih.

Pracovníci wellingtonské zoo se domnívali, že zimní počasí se bude zvířeti líbit, a nechali ho projít sněhem cestou k bazénku se slanou vodou. Happy Feet ale chladnou hmotou nebyl evidentně nijak nadšen, do bazénku ho museli lehce strčit a ani tam nevydržel příliš dlouho. Jen co byl ve vodě, hned se zase otočil a spěchal ven do svého výběhu.

„Nebyl příliš nadšený,“ uvedla Kate Bakerová, mluvčí zoo. „Tučňáci neplavou většinou jen tak pro radost a bazén nevypadá jako moře… Ukázalo se ale, že jeho srst ho před vodou ochrání a že je téměř připraven se vrátit do svého přirozeného prostředí,“ uvedla Bakerová.

Happy Feet by měl být přepraven lodí na ostrov Campbell, který leží asi 630 kilometrů jižně od Nového Zélandu. Odtud už bude muset zpět na Antarktidu vzdálenou 3 000 kilometrů plavat sám.

Tučňák byl objeven 20. června na pláži Peka Peka asi 40 kilometrů severozápadně od hlavního města Wellingtonu, daleko od svého domova v Antarktidě. Byl převezen do wellingtonské zoo čtyři dny poté, co onemocněl, když sežral písek. Pravděpodobně ho považoval za sníh. Od té doby přibral a podle lékařů je natolik zdravý, že může opět vyrazit na moře.