Do Severního moře od středy uniklo několik set tun ropy

Londýn – Několik set tun ropy uniklo od středy podle odhadu britské vlády do Severního moře z potrubí koncernu Royal Dutch Shell. Podle společnosti je to necelých 200 tun, šéf skotského regionálního parlamentu Alex Salmond odhadl únik na 100 tun. Britské ministerstvo pro energetiku označilo únik za největší v oblasti za posledních deset let a také společnost Shell připustila, že na místní poměry je únik značný; ještě v neděli přitom únik označila za relativně bezvýznamný. Ropná skvrna má v nejširším místě velikost 31 krát 4,3 kilometru.

Ropa vytéká z potrubí vedoucího od jedné z těžebních plošin firmy na širém moři. Podle technického ředitele evropského oddělení Shell pro průzkum a produkci Glena Cayleyho do moře uniklo asi 1 300 barelů ropy a denně jí teď vytéká asi pět barelů (800 litrů). Experti, které Cayley citoval, předpokládají, že vlny skvrnu rozptýlí a že ropa nezasáhne pobřeží. Plošina je stále v provozu. Mluvčí společnosti dnes řekl, že Shell má pro případ potřeby připravena k použití potřebná zařízení i rozpouštědla. Skvrna je podle něho asi 180 kilometrů od skotského přístavu Aberdeenu.

Sto tun je asi 750 barelů. Při loňské katastrofě v Mexickém zálivu uniklo do moře skoro pět milionů barelů. I když je nynější úník ve srovnání s incidentem v Mexickém zálivu malý, na Velkou Británii je podle ministerstva podstatný. I ministerstvo předpokládá, že ropa nezasáhne pobřeží a přirozenou cestou se rozptýlí.