Zuckerberg svede soudní boj o půlku Facebooku

New York - Americký podnikatel Paul Ceglia vznesl nárok na spoluvlastnictví sociální sítě Facebook. Svého podílu se domáhá soudně a opírá se o údajnou smlouvu se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem z roku 2003. Z ní údajně vyplývá, že Ceglia Zuckerbergův projekt v jeho počátcích financoval s příslibem polovičního majetkového podílu. Facebook propojuje přes půlmiliardy uživatelů na celém světě. Byl spuštěn 4. února 2004 a jeho dnešní hodnota přesahuje 50 miliard dolarů.

Ceglia tvrdí, že si před osmi lety Zuckerberga najal, aby mu pořídil mapovou digitální databázi. Zuckerberg, který byl tehdy neznámým studentem Harvardovy univerzity, prý zároveň dostal od Ceglii tisíc dolarů na to, aby realizoval svůj nápad se studentskou sociální sítí. Podmínkou prý bylo, že polovina sítě bude Cegliovi patřit. Zuckerberg od počátku tvrdí, že údajná pracovní smlouva se zmínkou o investici do Facebooku je výmysl.

Zlom v kauze může přinést důkaz, který v pondělí získali Zuckerbergovi právníci při analýze Cegliových paměťových nosičů. Na disku jednoho z jeho počítačů našli elektronickou verzi dvoustránkové pracovní smlouvy mezi Cegliou a Zuckerbergem, která se týká výhradně pořízení mapové databáze a o Facebooku se nijak nezmiňuje. Přestože dokument není příliš zřetelný a jeho text je obtížně čitelný, jde podle právní firmy Gibson, Dunn & Crutcher, která Zuckerberga zastupuje, o důkaz tak pádný, že ho přirovnali k „pistoli, z jejíž hlavně se ještě kouří“.

Ceglia, mediální podnikatel z Wellswillu v americkém státě New York, na nález pracovní smlouvy zatím nereagoval. Jeho advokáti požadují, aby Zuckerberg soudu předal veškerou elektronickou poštu s Cegliou z let 2003 a 2004. Aby se vyhnul zdlouhavému přelíčení, navrhuje Ceglia jednat o mimosoudním vyrovnání. Takové řešení ale Zuckerberg odmítá. Trvá na tom, aby soudní proces pokračoval do té doby, než se prokáže nesmyslnost Cegliových nároků.