V USA zatkli bombaře ze Sydney

Sydney – Policisté ve Spojených státech zatkli muže australské národnosti, který je podezřelý z útoku na 18letou Madeleine Pulverovou ze Sydney. Případ vyvolal velký rozruch, protože pachatel při přepadení milionářské vily zavěsil na dívčin krk atrapu bomby. Pyrotechnikům trvalo deset hodin, než ji osvobodili. Zatčený je padesátiletý australský obchodník Paul Peters; byl zadržen v domě své bývalé ženy a nyní je ve vazbě v Louisville v Kentucky.

Peters se 3. srpna vloupal do vily milionáře Williama Pulvera na předměstí Sydney a na krk jeho dcery Madeleine zavěsil složité zařízení věrně připomínající bombu, které ještě připoutal řetězy. Následně zanechal vyděračský dopis. Policie tehdy odmítla upřesnit, o jaké požadavky se jednalo.

Policejním expertům trvalo deset hodin, než velmi zdařilou atrapu bomby poznali a odstranili. Na místo byli povoláni specialisté na výbušniny, vyjednávači a detektivové. Obyvatelé přilehlých domů byli evakuováni, policie uzavřela ulice a v blízkosti čekaly vozy záchranné služby a hasičů. Několikahodinové drama tehdy sledovala řada obyvatel Austrálie, včetně její premiérky Julie Gillardové.

Belinda a William Pulverovi
Zdroj: ČTK/AP/Rob Griffith

Zatímco Maddie neopustila od incidentu domov, útočník stihl před vyšetřovateli utéct přes půl světa. Ze Sydney odletěl pět dní po incidentu do Spojených států. Jeho cílem bylo předměstí La Grange kentuckého města Louisville. Záběry bezpečnostních kamer z letišť a dálnic dovedly FBI až do domu, ve kterém se Peters skrýval. „Do akce jsme nasadili speciální jednotku. Báli jsme se, že by podezřelý mohl odpálit bombu. Během zatčení ale nekladl odpor,“ uvedla agentka FBI Elizabeth Friesová.

Americký soud teď bude rozhodovat o vydání Peterse do Austrálie. Celá procedura má trvat až dva měsíce.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)