Zemřel veterán bataanského pochodu smrti a kmotřenec Buffalo Billa

New York – Lékař kdysi Albertu Brownovi řekl, že by s ohledem na to, co prožil, neměl počítat s tím, že se dožije 50 let. Jeho předpověď se ale nevyplnila - bývalý zubař Albert Brown, který za druhé světové války přežil pochod smrti i tři roky v japonském zajateckém táboře, zemřel v neděli ve věku 105 let. V roce 2007 byl na každoročním setkání přeživších oficiálně uznán jako nejstarší dosud žijící bataanského účastníka pochodu smrti.

Brown se narodil roku 1905 v Nebrasce a byl kmotřencem hrdiny Divokého Západu „Buffalo Billa“ Williama Codyho. Do armády byl povolán v roce 1937 a bylo mu téměř 40 let, když byl v roce 1942 společně s dalšími 78 000 válečnými vězni – 12 000 Američany a 66 000 Filipínci - donucen k vyčerpávajícímu pochodu z provincie Bataan na filipínském ostrově Luzon do japonského zajateckého tábora. Při pochodu zemřelo až 11 000 lidí na následky vyčerpání či týrání ze strany strážců. Mnohým z účastníků pochodu bylo odpíráno jídlo, voda i lékařská péče. Ti, kdo nemohli dál nebo upadli, byli zabiti.

V japonském zajateckém táboře zůstal od roku 1942 do poloviny září roku 1945 a přežíval výhradně na rýži. Kdysi atleticky urostlý muž, který na vysoké škole hrál baseball, americký fotbal, basketbal a bodoval i v běžeckých disciplínách, zhubnul o 40 kilogramů na méně než 50 kg v době, kdy byl osvobozen.

Na konci války byl skoro slepý, měl zlomená záda a krk a trpěl více než desítkou nemocí včetně malárie, průjmu a horečky dengue. Trvalo dva roky, než se zotavil, a lékař mu řekl, aby si užil následujících pár let, protože zemře, než mu bude 50. Ale Brown se tomuto osudu vzepřel. K zubařské praxi se sice kvůli zraněním vrátit nemohl, přestěhoval se ale do Kalifornie, začal znovu chodit do školy a pronajímal nemovitosti největším hollywoodským hvězdám té doby.