Při demonstracích za hladovkáře zatkla indická policie 1 300 lidí

Dillí - Indická policie zadržela nejméně 1 300 lidí, kteří se postavili na obranu známého politického aktivisty Anny Hazareho. Indické úřady 74letého muže zadržely a převezly do vazby poté, co oznámil svůj plán zahájit ve veřejném parku v Dillí hladovku na protest proti korupci ve státní správě. Vysoký představitel hlavního politického opozičního uskupení Indické lidové strany označil zadržení Hazareho za „vraždu demokracie“. Na protest vyšly do ulic tisíce jeho stoupenců. Večer bylo nařízeno Hazareho propustit na svobodu, on však odmítl z vězení vyjít a pokračuje v hladovce.

„Bylo zatčeno asi 1 200 či 1 300 lidí, protože nerespektovali policejní nařízení, podle něhož nesmí počet osob shromážděných v tomto parku překročit 5000,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Podle agentury Reuters zásah svědčí o nesmlouvavém postoji premiéra Manmóhana Singha tváří v tvář protivládním protestům.

Čtyřiasedmdesátiletý aktivista Hazare již dříve sdělil, že „má v úmyslu držet půst, dokud nezemře“ na znamení nesouhlasu s podobou připravovaného nového protikorupčního zákona. Policie mu akci v pondělí zakázala. Několik hodin před zahájením hladovky, kterou si chtěl vymoci přísnější protikorupční opatření, policisté Hazareho v jeho domově zadrželi. Podle kolegů se Hazare nenechal zastrašit a nyní drží hladovku ve vazbě.

Indové dnes protestovali po celé zemi, k věznici jich přišlo několik set. Hazareho druh Maniš Sisodia řekl, že Hazare odmítá z vězení odejít, dokud nedostane povolení pokračovat bez omezení v hladovce v dillíském parku. Večer byli propuštěni i zadržení Hazareho stoupenci.

Hazare chodí oblečený v tradiční bílé košili, bílé čapce a brýlích ve stylu vůdce boje za indickou nezávislost Mahátmy Gándhího. Za minulých dvacet let protestoval hladovkami v nejrůznějších kauzách více než 100 dní. Podařilo se mu přinutit k odstoupení několik ministrů. Naposledy pětidenním hladověním v dubnu přiměl úřady ke zřízení funkce ombudsmana zabývajícího se korupcí. Je oceňován za vytvoření modelové vesnice v západoindickém státě Maháráštra.

Indická vláda se potýká se sérií mnohamiliardových korupčních skandálů včetně úplatků kolem sportovních Her Commonwealthu či kolem neprůhledného udělování telekomunikačních licencí. Kabinet je kritizován, že nechává bohaté jednotlivce a firmy posílat peníze ilegálně do zahraničí s cílem skrýt nezákonně nabyté jmění a vyhnout se daním.