Shell zastavil hlavní únik ropy, vyhráno ale není

Londýn – Ropnému koncernu Royal Dutch Shell se podařilo utěsnit hlavní místo úniku ropy z potrubí vedoucího od těžební plošiny Gannet Alpha v Severním moři. Zůstává však ještě vedlejší, menší místo úniku, které je ale v těžko dosažitelném místě a jeho uzavření bude technicky mnohem náročnější. Touto prasklinou ale podle Shellu unikají do moře jen dva barely ropy denně.

Koncern v uplynulých dnech kritizovali nejen ochránci přírody, ale i britské ministerstvo pro energetiku za množství ropy, která od středy unikla do moře, a především za to, že Shell o úniku neinformoval včas a i poté se snažil množství uniklé ropy spíše bagatelizovat.

Odborníci i vláda se shodují, že nynější únik je malý ve srovnání s ekologickou katastrofou, kterou loni způsobil únik z vrtu BP v Mexickém zálivu. Přesto je nynější únik v Severním moři největší za poslední desetiletí a čtyřnásobně přesahuje všechny úniky v regionu za rok 2009.

Technický ředitel evropské sekce pro průzkum a produkci Glen Cayley dnes prohlásil, že koncern „hluboce lituje“ úniku a z něj vyplývajícího znečištění přírody a že učiní vše nezbytné k rychlému odstranění ropné skvrny z hladiny moře.

Ropná skvrna v Severním moři
Zdroj: ČT24/EBU