Google zpřístupní virtuální procházku prvním polským městem

Lodž – Nový pohled do ulic pomocí aplikace Google street view bude mít i Polsko. Město Lodž je totiž jediné v zemi, které bude mít tuto aplikaci. Lidi si ho totiž vybírali z dalších měst prostřednictvím hlasováním na internetu. Město porazilo i památky jako jsou Zamość, Krzyżtopór nebo Malbork. Celkem se lidé mohou virtuálně projít ve 28 zemích.

Celý svět si teď bude moci prohlédnout Piotrkowskou ulici. Jde o jednu z nejdelších a podle Poláků nejkrásnější v celé Evropě. Google teď všem lidem umožní po ulici internetovou procházku. Trojkolka s fotoaparátem vyfotí až osmnáct obrázků za sekundu, a změří tak téměř 3mílovou ulici. Polsko novinku představí před fotbalovým mistrovstvím Euro 2012.

Starostka města Lodz Hanna Zdanowska:

„Většina hlasů byla od lidí z Lodže. Milují Piotrkowskou ulici. Věří, že to je nejkrásnější ulice nejen v Polsku, ale na zemi vůbec. Možná to není nejznámější místo, ale má obrovský potenciál a atmosféru.“

Google však kvůli aplikaci potkala řada problémů. Lidem vadí, že firma sbírá prostřednictvím wifi-sítí osobní informace. Nejde přitom jen o Evropu. Stěžují si i Spojené státy, a nedávno se proti firmě ohradila i Jižní Korea. „Gogle sesbíral během sedmi měsíců data více než 600 tisíc lidí bez jejich vědomí, a to ve čtyřech městech,“ uvedl šéf vyšetřovacího týmu z Jižní Korei Choi In Seok.

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)

V České republice street view funguje ve 22 městech. Ani zdejším obyvatelům se ale nelíbilo nakládání Googlu s osobními údaji. Tyto problémy však už firma vyřešila a aplikace se dál těší velké oblibě. „Google zareagoval tím, že snížil množství informací o těch wifi-sítích z okolí, a taky snížil výšku kamery na střechách automobilů, aby ty kamery neviděly za ploty a za různé zdi, za které by normální člověk taky neviděl, kdyby šel normálně po ulici,“ vysvětluje šéfredaktor Root.cz Petr Krčmář.