Coco Chanel prý byla nacistickou špionkou

Paříž – Slavná francouzská módní návrhářka Coco Chanelová byla během druhé světové války a německé okupace Francie údajně nacistickou vyzvědačkou a byla „ostře antisemitská“. Tvrdí to nová kniha Sleeping With The Enemy: Coco Chanel's Secret War od Hala Vaughana. Módní dům Chanel v reakci na to prohlásil, že role Chanelové během války zůstává „částečně tajemstvím“, ale že nelze připustit, aby se o ní mluvilo jako o antisemitce.

Chanelová byla podle knihy pro německou tajnou službu Abwehr naverbována v roce 1940, kdy jí bylo 57 let. Vaughan v knize uvádí důkazy, podle nichž módní ikona vedla dvojí život a byla milenkou špiona barona Hanse Gunthera von Dincklage.

Společnost Chanel v dnešním prohlášení připustila, že „to nebylo nejlepší období pro milostný románek s Němcem, i když baron von Dincklage byl po matce Brit a i když ho Coco znala už před válkou“. Dodala ale, že „se zdá, že slečna Chanelová vešla ve styk s Winstonem Churchillem, aby zprostředkovala mezi Spojenci a Němci v perspektivě mírové smlouvy, při 'operaci Modelhut'. Co se přesně stalo? Jakou roli chtěla hrát? Verze se v tomto bodě rozcházejí a zůstává část tajemství.“

Pokud jde o návrhářčin údajný antisemitismus, společnost uvádí, že nelze připustit, aby se něco takového říkalo. „Kdyby byla skutečně zaujala takový postoj, jak by byla mohla přistoupit na navázání vztahů s rodinou majitelů (Wertheimerovými), mít mezi svými nejbližšími přáteli Židy a udržovat profesionální styky například s rodinou Rothschildů?“ Rodina Wertheimerů už tehdy vlastnila většinu ve voňavkářství Chanel, jeho zakladatelce patřila jen malá část. V 50. letech jim Coco Chanelová přepustila i svůj módní salon.

Coco Chanelová, jejíž jméno se nesmazatelně vrylo do historie módy, po válce odešla do Švýcarska, než se znovu vrátila do Paříže, aby pokračovala v módní kariéře. Nikdy nebyla z ničeho obviněna a zemřela v roce 1971.