Britský mladík obviněn z vraždy důchodce

Londýn – Šestnáctiletý britský výrostek byl dnes před londýnským soudem obviněn z vraždy během nedávných nepokojů v britské metropoli. Obětí byl penzista, jenž se pokoušel uhasit oheň, který mladí výtržníci založili. Mladíkova jednatřicetiletá matka byla obviněna z maření vyšetřování. Soudce oběma odepřel propuštění na kauci.

Výrostek, jehož jméno nebylo vzhledem k jeho věku zveřejněno, byl obviněn také z násilného vyvolávání nepořádku a z vloupání do restaurace, samoobsluhy a dvou dalších podniků.

Pouliční kamery ho mimo jiné zachytily, jak mlátí osmašedesátiletého důchodce Richarda Bowese a ten padá na dlažbu. Bowes utrpěl zranění hlavy a o tři dny později zemřel v nemocnici.

Během nepokojů přišlo o život pět lidí. Během incidentů policie zatkla přes 3 000 lidí. Proti skoro polovině bylo vzneseno obvinění a přes 1 200 se jich už ocitlo před soudy.

Ulice uklidí výtržníci

Soudci rozhodli, že města po nepokojích uklidí samotní výtržníci. Podle vlády budou mít všechna postižená města úklidový plán, vandalové budou v oranžových uniformách. Někteří se budou muset se svými oběťmi dokonce setkat.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová řekla, že policistům se dostane lepšího výcviku a větších pravomocí při zásazích proti pouličním nepokojům. Policisté by podle ní mohli mimo jiné dostat pravomoc vyhlásit zákaz nočního vycházení. Některé skupiny na obranu občanských svobod to už kritizovaly.

Británie po nepokojích
Zdroj: ČT24
Rozhovor s Bohumilem Vostalem o nepokojích v Británii (zdroj: ČT24)