Číňané chtějí lepší jídlo, pěstují si ho sami

Peking - Čína si posvítila na výrobce nekvalitních a zdravotně závadných potravin. Úřady jich zkontrolovaly šest milionů. Výsledkem je, že jen v Pekingu se muselo skoro pět tisíc potravinářských podniků a restaurací zavřít. A dva tisíce lidí bylo zatčeno.

Obyvatelé čínských velkoměst, kteří se přes týden živí jako lékaři, inženýři nebo učitelé, se o víkendu stávají zelináři. Na pronajatých pozemcích pěstují vlastní zeleninu. Stále více rodičů má totiž starosti o kvalitu potravin, kterými živí své děti. Nakupovat v obchodech se bojí. „Nevím, co se na běžném trhu prodává. Zelenina, kterou si vypěstujeme sami možná tak dobře nevypadá, ale jednak nám to přináší radost a jednak naši úrodě věříme a cítíme se bezpečně,“ vysvětluje lékařka Sung Žuej.

Vláda se snaží zemědělce přesvědčit, aby snížili používání pesticidů a umělých hnojiv. V dubnu letošního roku otřásl zemí skandál s melouny, které v polích explodovaly po nadměrných dávkách urychlovačů. Ani v restauracích si lidé nemohou být jistí tím, co mají na talíři. Nedávno se v čínských médiích objevily zprávy, že kuchaři často vydávají levnější druhy masa za dražší, například vepřové za hovězí.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Na čínském trhu se například běžně prodává výrobek jménem hovězí gel. Návod na obalu slibuje, že promění jakékoliv maso (kuřecí či vepřové) v maso, které bude vypadat a chutnat jako hovězí. Po hodině a půl, kdy bylo vepřové maso namočeno v gelu, skutečně připomíná hovězí.

Kdo si to může dovolit, nakupuje v obchodech s organickými potravinami, které se v Číně rychle rozšiřují. Ceny jsou tady ale o 300 procent vyšší než na normálních trzích. Mnoho lidí si tak nemůže vybírat, co bude jíst. „Vláda by měla dělat víc, aby zajistila bezpečnost potravin. Jinak naše zdraví trpí. Máme z toho strach,“ říká obyvatelka Pekingu Wang Sin-sia.

Čína má nesnadný úkol: musí uživit pětinu obyvatel planety, což se jí zatím dařilo. Stamilióny bohatnoucích Číňanů ale dnes vedle kvantity požadují i kvalitu potravin a stále hlasitěji se ptají, proč ji vládní úřady nejsou schopny zajistit.